BANII NU ADUC FERICIREA, DAR PRELUNGESC VIAȚA!

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Universitar din Londra, citați de descopera.ro, au demonstrat, în urma unui studiu realizat pe parcursul unui deceniu, că starea materială bună poate prelungi speranța de viață sănătoasă, fără boli și dizabilități, cu nouă ani.

“Rezultatele cercetării au fost obținute după 10 ani de studiu realizat în Marea Britanie și SUA. Studiul a avut în vedere factorii sociali și economici care duc la deteriorarea stării de sănătate a oamenilor, pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă.

Astfel, am descoperit că inegalitățile socio-economice influențează speranța de viață sănătoasă și sunt similare în cazul tuturor tranșelor de vârstă, dar cel mai mare avantaj socio-economic a fost starea materială bună.

La studiul nostru au participat 10.754 de adulți din Marea Britanie și 14.803 de adulți din SUA, cu vârsta de peste 50 de ani. Studiul a arătat că speranța de viață este un indicator util al stării de sănătate, însă calitatea vieții pe măsură ce se înaintează în vârstă este crucială în determinarea stării de sănătate.

Am aflat că îmbunătățirea calității vieții și creșterea speranței de viață are implicații în ceea ce privește cheltuielile de sănătate și îngrijirea acordată persoanelor în vârstă, iar rezultatele noastre sugerează că atât Anglia, cât și SUA, trebuie să facă mai multe eforturi în reducerea inegalităților în acest domeniu.

În ambele țări, participanții la studiu au fost împărțiți în funcție de veniturile pe gospodărie, iar comparațiile au fost făcute între grupurile cele mai bogate și cele mai sărace.

Astfel, cercetarea a arătat că, începând cu vârsta de 50 de ani, persoanele cu veniturile cele mai mari au trăit, în medie, alți 31 de ani având o stare a sănătății bună, în timp ce în cazul grupului participanților cu cele mai mici câștiguri au trăit 22-23 de ani în plus.

În cazul femeilor, diferența a fost de 33 de ani sănătoși, comparativ cu 24 de ani pentru grupul cu veniturile cele mai modeste. Din 2009, în Marea Britanie, la persoanele cu vârste de peste 65 de ani, media de viață a crescut cu 31,5 săptămâni, iar cea de viață sănătoasă cu 33,5 săptămâni.

Din păcate, datele studiului mai arată că bebelușii născuți în prezent vor petrece cel mai probabil o mare parte din viață având o stare de sănătate mai proastă decât bunicii lor”, concluzionează oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu