APNEEA ÎN SOMN, PROVOCATĂ DE... GRĂSIMEA DIN LIMBĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că, deși se știa că pierderea din greutatea corporală reprezintă un tratament eficient pentru apneea în somn de tip obstructiv, ei au ajuns la concluzia că acest sindrom ar fi, de fapt, influențat de grăsimea acumulată într-un loc neașteptat - limba.

“Majoritatea medicilor, și chiar experți din lumea apneei în somn, nu s-au concentrat asupra grăsimii din limbă în tratamentul acesteia.

Apneea în somn implică oprirea în mod repetat a respirației, ceea ce perturbă somnul pacienților. Această problemă este de obicei marcată de sforăit și poate crește riscul de hipertensiune și accident vascular cerebral. În timp ce obezitatea este factorul principal al apneei în somn, există și alte cauze, precum amigdalele mărite sau maxilarul retras.

Studiul nostru a fost efectuat pe 67 de participanți cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, care erau obezi (cu un indice de masă corporală de peste 30). Subiecții au pierdut aproape 10 procente din greutatea corporală prin dietă sau intervenție chirurgicală, într-o perioadă medie de șase luni, iar rezultatele privind apneea în somn s-au îmbunătățit cu 31 de procente.

Pe lângă îmbunătățirea apneei obstructive prin reducerea grăsimii din zona limbii, am observat că pierderea din greutatea corporală a condus și la reducerea mușchilor pterigoidieni și din zona faringelui.

Cunoscând acum faptul că grăsimea din limbă este un factor de risc și că apneea în somn se îmbunătățește când grăsimea din limbă este redusă, am stabilit un obiectiv terapeutic unic, pe care nu l-am avut anterior”, afirmă oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu