UN AUSTRALIAN A REUȘIT CEA MAI LUNGĂ CĂLĂTORIE SOLO DE-A LUNGUL ANTARCTICII

Distribuie pe:

Un aventurier din Australia a doborât recordul pentru cea mai lungă călătorie efectuată fără ajutor de-a lungul Antarcticii, el parcurgând 5.306 kilometri în cadrul unei dificile expediții care a durat 58 de zile, relatează Xinhua.

Doctor Geoff Wilson, care a depășit recordul precedent cu 206 kilometri, a declarat că ultimii 14 kilometri ai călătoriei, către stația rusească Novolazarevskaya (Novo), au fost “dificili”.

“De îndată ce am trecut de micul munte, am văzut punctele din Novo la circa 500 de picioare (152 metri) mai jos de mine”, a scris temerarul pe blocul său, The Longest Journey.

“Valurile de ușurare au fost greu de descris; emoțional și fizic și eram terminat după ce am tras tare 24 de ore fără oprire pentru a parcurge ultimii 153 kilometri din Thorshammer spre Novo. Nu mai aveam obstacole, cu excepția vântului turbat, de 30 de noduri și din ce în ce mai puternic”, a povestit australianul.

Medicul veterinar, în vârstă de 49 de ani, a utilizat o pânză de navigație pentru a se adapta la condițiile periculoase, însă a povestit că acest “zmeu” a fost “complet depășit” de situație. “Când am ajuns pe pista de gheață albastră era aproape imposibil să virez, schiurile neavând niciun fel de priză. Am reușit coborârea nebunească, apoi am zburat direct în centrul bazei pentru dormit și am aruncat zmeul”, a scris australianul.

“Am fost încântat să fiu în viață, plin de bucurie că am încheiat, iar valuri de ușurare m-au cuprins în timp ce stăteam aproape uluit într-un avanpost colorat rusesc, izolat, cu vântul urlând prin el”, a adăugat el.

Vorbind cu familia sa imediat după terminarea acestei odisee, Wilson a spus că sunetul vocilor lor i-a adus lacrimi în ochi. “În timp ce m-am prăbușit în cabina D, pe un pat pregătit frumos pentru mine, mi-am dat seama că adevărata noastră realizare a fost aceea de a arăta ce poate realiza o familie atunci când are visuri mari, când planifică bine, se susține din toată inima, nu acceptă niciodată «Nu» drept răspuns și iubește cu o deschidere și o pasiune care refuză să renunțe”, a spus el.

Pregătindu-se pentru expediția pe Gold Coast din Australia - un loc recunoscut pentru soare, nisip și surf - Wilson s-a antrenat pe plajă și a folosit congelatoare comerciale pentru a se aclimatiza cu temperaturile din Antarctica.

Într-o expediție anterioară, Wilson a reușit cea mai rapidă traversare a Antarcticii, în doar 53 de zile. Australianul a reușit, totodată, să doboare recordul pentru cea mai rapidă traversare a Groenlandei, în 18 zile, și a devenit prima persoană care a făcut o călătorie asistată de vânt de șase săptămâni peste deșertul Sahara.

Lasă un comentariu