CU EMINESCU, LA DEDA

Distribuie pe:

Ziua de 15 ianuarie este o sărbătoare de suflet pentru toți cei care simt și vorbesc românește, indiferent de spațiul în care își duc existența zilnică. Comunitatea dedeană, prin reprezentanții ei (Primăria, Liceul Tehnologic “Vasile Netea”, Biblioteca), aduce florile recunoștinței în fiecare an, la 15 ianuarie, celui care și-a purtat pașii prin aceste locuri mustind de istorie, “poetului nepereche” și “Luceafăr al poeziei românești”, în semn de nespusă prețuire și adorație pentru cel care urma să fie un reper de valoare pe firmamentul poeziei românești și pe care Titu Maiorescu îl socotea la momentul respectiv “om al timpului modern”, “poet în toată puterea cuvântului”.

Așa s-a întâmplat și în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, la Deda, când s-a sărbătorit Ziua Culturii Naționale, dar s-au și aniversat 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, mai ales că acum există un argument în plus care să justifice o activitate mai deosebită decât altele: statuia lui Eminescu, ce veghează frumosul parc din centrul civic al localității, înălțându-se “ca un uriaș cu fruntea pierdută în azur”. Ciclul de manifestări a început la ora 10, printr-un cuvânt de deschidere rostit de domnul profesor de limba și literatura română, Gheorghe Dărăban, după care elevii, împreună cu profesorii lor, au avut ocazia să vizioneze mai multe prezentări, unele realizate chiar de ei, despre viața și activitatea literară a marelui poet, precum și să audieze, în cadrul acelorași prezentări, secvențe din lirica erotică și patriotică eminesciană. În prelungirea acestora, la statuia poetului, elevii ciclului gimnazial, conduși profesorii lor, au ținut și ei să-și exprime public simțămintele lor într-o asemenea zi de “sărbătoare națională”. A fost evidențiată, încă o dată, personalitatea veșnicului și actualului Eminescu, după care a urmat un interesant și frumos program cultural - artistic, pregătit de profesorii de limba și literatura română. Iată, un mod firesc de a aduce un cuvânt de recunoștință și omagiul nostru marilor valori ale neamului.

Seria manifestărilor dedicate lui Eminescu s-a regăsit și la elevii ciclului pre-primar și primar din localitate, unde s-au recitat poezii din lirica eminesciană și s-au desfășurat activități a căror tematică a fost “Eminescu - poetul nemuririi noastre”. Au fost momente de aleasă cinstire și autentică simțire românească.

Lasă un comentariu