“SISTEMUL AEGIS ASHORE DE LA DEVESELU ESTE FOARTE BINE INTEGRAT ÎN NATO ȘI FUNCȚIONEAZĂ PERFECT”

Distribuie pe:

Criza din Orientul Mijlociu a confirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu este “foarte bine integrat în NATO și funcționează perfect”, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a participat la ședința comună a Comisiilor pentru politică externă și apărare din Senat, alături de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Tema audierii celor doi miniștri a fost situația actuală din Orientul Mijlociu.

“Există, cu toată această criză, și o veste bună, și anume confirmarea faptului că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu este foarte bine integrat în sistemul NATO și funcționează perfect. Așa cum a arătat secretarul general NATO și public, dar și în discuția pe care am avut-o săptămâna trecută cu prim-ministrul la sediul Alianței Nord-Atlantice, sistemul antirachetă, inclusiv sistemul de la Deveselu, a monitorizat foarte bine ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al tirurilor cu rachete balistice în cadrul acestei crize”, a afirmat Aurescu.

Potrivit acestuia, sistemul “protejează foarte bine” teritoriul european aliat.

“Din perspectiva mea, ca prim negociator șef al acordului care a adus acest sistem pe teritoriul României, nu pot decât să mă bucur să constat că sistemul funcționează și că își îndeplinește funcția la parametrii săi. Ne bucurăm, în același timp, că nu avem nevoie ca el să fie activat în ceea ce privește utilizarea interceptorilor care sunt activați la Deveselu. Dar sistemul acoperă și protejează foarte bine teritoriul european aliat”, a subliniat șeful diplomației române.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a spus că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu “se află pe teritoriul României, dar face parte din sistemul integrat al Alianței Nord-Atlantice și este destinat să protejeze spațiul aliat, România fiind parte din acesta”.

“Trebuie subliniat încă o dată: este un sistem eminamente defensiv”, a punctat ministrul Apărării.

 

Lasă un comentariu