UNELE MEZELURI POT CONȚINE ȘI... CARNE

Distribuie pe:

Mezelurile continuă să reprezinte alimente de bază pentru majoritatea românilor. Astfel, aproximativ 18% dintre români declară că mănâncă salam, parizer, kaizer, crenvurști și alte preparate de acest fel, în fiecare zi, iar cel puțin 72%, măcar o dată pe săptămână. Anual, un român consumă aproape 70 de kilograme de carne.

Din păcate, cele mai multe mezeluri conțin un procent nesemnificativ de carne. În conformitate cu legislația europeană, denumirea generică de carne de porc înseamnă tot ce este comestibil de la animalul respectiv, de la porc, însemnând și lipide și țesut adipos, și țesut cartilaginos etc. Calitatea îndoielnică a mezelurilor poate duce la diverse probleme de sănătate.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea interzicerii folosirii denumirii de mezeluri dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origine animală? - este întrebarea adresată specialiștilor din cadrul Comisiei Europene de către europarlamentarul Daniel Buda.

În răspunsul formulat de Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate și Siguranța Alimentară, se arată că normele europene impun indicarea cantității unui ingredient (respectiv a cărnii), dacă ingredientul respectiv este esențial pentru a caracteriza un produs alimentar și pentru a-l diferenția de cele cu care ar putea fi confundat din cauza denumirii sale sau a aspectului.

Aceste informații trebuie să figureze în denumirea produsului alimentar, imediat lângă acesta ori în lista ingredientelor. Comisia consideră că legislația actuală oferă cadrul necesar și instrumente suficiente pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor din carne. Punerea în aplicare a dispozițiilor de mai sus este responsabilitatea autorităților competente din statele membre.

Lasă un comentariu