BOTOȘANI, 15 IANUARIE 2020 - POETUL OVIDIU GENARU - PREMIUL NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU”

Distribuie pe:

Fostul parlamentar Ovidiu Bibire, cunoscut în lumea literară sub pseudonimul Ovidiu Genaru, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

În vârstă de 85 de ani, deputat în legislatura 1992-1996, Ovidiu Genaru a fost declarat câștigător al celui mai important premiu de poezie acordat în România, în baza unei decizii adoptate de un juriu condus

de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru acest premiu au mai fost nominalizați poeții Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu și Matei Vișniec.

Decernarea premiului a avut loc în cadrul unei gale care s-a desfășurat, miercuri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoșani, în prezența unei părți a juriului, a câtorva dintre poeții nominalizați,

a numeroși oameni de cultură, dar și în prezența reprezentanților autorităților locale.

“Generația mea vine din altă lume. Deși am 85 de ani și alunec pe 86, mă consider încă antum, dar, firește, nu integral. Doar 80%. Restul până la 100% este reumatism și cardiologie, dar funcționez, uneori sunt fiabil ca o mașină germană. Vecinul meu de palier, de la opt, domnul avocat Gheorghe Vasiliu, postum, George Bacovia adică, susținea că într-o zi, în viitor, mulțimea anonimă te va avea în vedere. O propoziție minunată. Acel cândva e acum. După ce mi-am cunoscut Bacăul, acum îmi aflu Botoșaniul”, a afirmat Genaru.

Ovidiu Genaru a primit, alături de marele trofeu, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Botoșani, dar și un premiu de peste 6.000 de lei acordat de Primărie.

Ovidiu Genaru s-a născut la 1934, la Bacău. A absolvit studiile liceale în localitatea natală, după care a urmat Institutul de Cultură Fizică din București, pe care l-a absolvit în 1957. Ulterior, a lucrat ca profesor de gimnastică la Școala Sportivă din Bacău, iar din 1966 a lucrat, timp de opt ani, ca redactor la revista “Ateneu”. A mai fost profesor la Institutul Pedagogic din Bacău și muzeograf la Casa Memorială George Bacovia din Bacău. A debutat în poezie, în 1966, cu volumul “Un șir de zile”, în colecția “Luceafărul” a Editurii pentru Literatură.

Lasă un comentariu