SFÂNTA MUCENIȚĂ CHIRIACHI

Distribuie pe:

Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române “Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” în întreaga Patriarhie.

În contextul actual, în care familia firească, cea rezultată în urma iubirii hristice dintre un bărbat și o femeie, prin Sfânta Taină a Cununiei, este pusă la grele încercări, este nevoie de modele: modele de jertfă, de iubire, de dăruire necondiționată. Poate că ne este mai greu să găsim printre noi aceste modele, pentru că le judecăm sau analizăm după propriile noastre cerințe, însă adevărate modele găsim la sfinții noștri.

În rândul sfinților găsim rugăciunea curată pentru dobândirea de prunci, ca și împlinire a vieții de familie, uneori chiar acolo unde legile firii spuneau că nu se mai poate, găsim devotament pentru o bună creștere a copiilor dobândiți ca și dar al lui Dumnezeu, găsim căutarea sfințeniei în cel mai desăvârșit mod. Exemplele sunt multe, începând cu familia Sf. Proroc Ioan Botezătorul, a Maicii Domnului, familia aleasă de Dumnezeu pentru nașterea Fiului Său etc.

Astăzi ne oprim la Sf. Muceniță Chiriachi, un exemplu de împlinire a rugăciunilor părinților ei, Dorotei și Evsevia, care își doreau foarte mult un copil, punând și ei pe Dumnezeu la “încercare”, făgăduind să-l dăruiască Lui pe copilul care se va naște în urma ascultării rugăciunilor lor. Vedem de aici ce înseamnă rugăciunea făcută cu un scop precis, fără să ții seama de propriile tale plăceri.

Numele de Chiriachi, care înseamnă duminică, a fost dat întrucât prunca s-a născut într-o zi de duminică, undeva în jurul anului 282, în timpul împăratului Dioclețian. Rostul familiei începe să-și arate roadele: copila a fost botezată și crescută cu învățătura și cuvântul Domnului, așa cum au promis, fără să uite de această promisiune, așa cum facem noi, oamenii, de multe ori, după ce Dumnezeu ne împlinește vreo rugăminte. Străduința părinților a fost și aceea de a o păstra ca fecioară curată, spre a o putea închina Domnului la vremea potrivită.

Datorită frumuseții sale este pusă la grele încercări, de către un păgân bogat, care dorea să o căsătorească cu fiul său. Ea întotdeauna mărturisea că este mireasa lui Hristos, mărturisind că dorește să moară în feciorie.

Rostul creșterii într-o familie cu solide temeiuri morale face ca atunci când au fost puși de către împărat să se închine zeilor, Dorotei, tătăl sfintei, să-i poată răspunde acestuia că “așa a învățat de la părinții săi, să cinstească pe Unul Dumnezeu”, fără să îi fie frică de consecințe, consecințe care au și urmat: biciuri, și în cele din urmă decapitarea, împreună cu soția sa.

Această trăire autentică a credinței cele adevărate a moștenit-o și sfânta de la părinții ei, refuzând idolatria pe care i-a propus-o Maximian, în schimbul unei vieți fără griji materiale. Putem constata ce înseamnă o învățătură sănătoasă primită în familie de către copil, de la părinți cu principii. Nici chiar chinurile la care a fost supusă sfânta nu au făcut-o să renunțe la Hristos, Mirele său. În cruntele bătăi îndurate, ea are puterea să-i spună lui Maximian: “Niciodată nu mă vei birui, căci harul lui Dumnezeu îmi este în ajutor”.

Fără îndoială că sfinții pot și trebuie să fie pentru noi, părinții sau copiii de azi, exemple vrednice de urmat: exemple de stăruință, de rugăciune, de răbdare, de dreptate. Niciodată, părinților, să nu credeți că este prea mult să te dedici unei învățături alese pentru copiii tăi, cu principii de viață solide și nu efemere așa cum oferă societatea de azi, niciodată nu este prea mult să pui la sufletul copiilor tăi credința adevărată și sinceră a moșilor și strămoșilor noștri în singurul Dumnezeu adevărat, respectul față de oameni, față de muncă, față de cinste. Într-un cuvânt, să facem pe copii să învețe să rămână verticali, să știe că cele mai fidele exemple de adevărată trăire sunt sfinții, începând cu Maica Domnului, iar acești sfinți sunt exemplele după care s-au ghidat părinții și bunicii lor.

Sf. Muceniță Chiriachi este pomenită în Biserica noastră la data de 7 iulie. Vă îndemn ca în viața de familie, sfânta, astăzi amintită, să fie un exemplu demn de urmat, pentru binele familiilor noastre! Amin!

 

Lasă un comentariu