IOAN-AUREL POP, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE: “EUROPA VIITORULUI NU SE POATE CONSTRUI PRIN OMOGENIZAREA FORȚATĂ, ȘI NICI PE DISTRUGEREA NAȚIUNILOR”

Distribuie pe:

“Europa viitorului - e tot mai clar astăzi - nu se poate construi prin omogenizarea forțată și nici pe distrugerea națiunilor, cum a voit ideologia comunistă încă prin Manifestul Partidului Comunist, ci prin cultivarea virtuților fiecărei națiuni în contextul fondului comun menționat. În acest sens, școala și educația organizată îndeplinesc un rol fundamental pentru că ele asigură cultura generală necesară accesului la libertate. Sensibilitatea pentru cultură se dobândește greu, dar odată dobândită, poate feri omenirea, comunitățile de mari nenorociri, de jigniri, de contravenții, de infracțiuni, de hoții și chiar de crime (...)

Singurul popor neolatin de credință ortodoxă și cu o cultură bizantino-slavă în Evul Mediu, situat la interferența Apusului cu Răsăritul, poate să le pară unora o ciudățenie, dar și o provocare, un îndemn spre înțelegere și cunoaștere. Poporul român nu aduce, probabil, în concertul european lucruri excepționale, dar aduce o experiență unică de viață: este vorba despre o comunitate cu rădăcini la Roma, mediată prin influența celei de-a doua Rome, cu o limbă neolatină, cu o confesiune bizantină și o biserică de model bizantino-slav, comunitate intrată azi în era calculatoarelor și a telefoniei mobile. Toate aceste elemente atât de diferite au fost sintetizate prin experiența de viață a românilor și au format treptat o identitate de grup, numită românească, dar care este și europeană în același timp”.

(Fragment din discursul rostit în sala mare a Ateneului Român, miercuri, 15 ianuarie, în cadrul sesiunii festive a Academiei Române, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii; sursa și foto - basilica.ro)

Lasă un comentariu