GRIPA AVIARĂ A AJUNS ÎN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat vineri, 17 ianuarie, că, potrivit unei notificări primite de la Comisia Europeană, România se numără printre țările în care au fost livrate produse obținute în urma sacrificării de păsări (curcani) de la ferme comerciale din Ungaria, afectate de gripa aviară de tipul H5N8.

Produsele au fost introduse, în România, prin trei unități de depozitare de pe raza județului Bihor.

“În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (sursa - who.int) gripa aviară se răspândește, în mod normal, la păsări, dar poate infecta și oamenii. Infecțiile umane sunt dobândite în primul rând prin contactul direct cu păsările de curte sau cu mediile contaminate.

Deși virusurile gripale aviare identificate în ultima perioadă nu se transmit cu ușurință de la o persoană la alta, circulația lor în rândul păsărilor de curte este îngrijorătoare, deoarece aceștia provoacă boli grave și pot suferi mutații, crescând riscul de contagiozitate la om. Programul OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate monitorizează, în consecință, cazurile umane de gripă aviară.

Lasă un comentariu