PREȘEDINTELE IOHANNIS SOLICITĂ SESIUNE EXTRAORDINARĂ PENTRU ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI DE SCRUTIN

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a trimis Parlamentului solicitarea de a convoca sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit șefului statului, sesiunea ar urma să aibă loc în perioada 27-31 ianuarie.

“Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că toate demersurile care sunt conforme cu Constituția sunt legitime.

“Restul, este decizie politică. Evident, un politician, un partid politic vine cu acele propuneri pe care le consideră oportune. Important este să fie constituționale și legale. (...) Există anumite recomandări pe care le considerăm extrem de importante, dar există anumite discuții care nu s-au concretizat în recomandări și sunt vehiculate de unii politicieni, drept recomandări. (...) Da, este bine să ținem cont de ceea ce se întâmplă și în restul Uniunii Europene, fiindcă nu vrem să facem notă discordantă, vrem să fim parte din Uniunea Europeană și în acest domeniu”, a susținut Iohannis.

El și-a arătat din nou scepticismul cu privire la moțiunea de cenzură.

Șeful statului a afirmat că alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu ar intra în contradicție cu alegerea președinților de Consilii județene, din rândul consilierilor județeni.

“Nu există niciun fel de contradicție, fiindcă o comunitate își alege un primar. O comunitate, o localitate are o identitate de comunitate locală. Această identitate, la nivel județean, fie nu există, fie este extrem de diluată și nu putem să facem comparație între reprezentativitatea unui primar și reprezentativitatea unui președinte al Consiliului Județean. Pentru primar sunt de părere că este foarte bine să fie ales din două tururi, iar pentru președintele Consiliului județean, părerea mea este că trebuie să fie ales de consilierii județeni, din rândul Consiliului Județean”, a explicat Klaus Iohannis.

În scrisorile transmise președinților celor două Camere, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu, Iohannis cere sesiune extraordinară având în vedere decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea asupra proiectului privind modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali.

De asemenea, el invocă faptul că reglementările cuprinse în această inițiativă legislativă urmăresc asigurarea cadrului normativ necesar pentru realizarea unei legături mai durabile între alegători, aleși și comunitatea locală, cu implicații directe asupra bunei funcționări a autorităților locale. Proiectul vizează măsuri urgente într-un domeniu de maximă importanță pentru societate, indică șeful statului.

Lasă un comentariu