AU TRECUT... 25 DE ANI CU “PUIUL DE CRĂIEȘTI”

Distribuie pe:

S.C. Oprea AVICOM S.R.L.

Vrem să atragem atenția de la începutul însemnărilor noastre că ele nu au scopul de a face reclamă sau publicitate unei anumite unități sau persoane, dar considerându-ne parte a societății civile ne simțim datori să informăm publicul cititor despre unele realizări deosebite care trec mai puțin observate de publicul larg, deși fac parte din viața și existența noastră cotidiană.

În anul recent încheiat, Complexul Avicol S.C. Oprea AVICOM S.R.L. Crăiești a împlinit frumoasa vârstă de 25 de ani, aproape neobservat în spațiul publicistic și economic al județului Mureș și chiar în această zonă centrală a Transilvaniei.

Din respect pentru munca unor oameni deosebiți, care au pornit “o afacere”, în condițiile grele de după decembrie 1989, cu multe riscuri și necunoscute la momentul respectiv, vom relata câteva date sumare despre dezvoltarea unității în cei 25 de ani și despre importanța economico-socială pentru zona de est a Câmpiei Transilvane, zona comunei Crăiești, dar și a județului Mureș și a județelor limitrofe.

Complexele zootehnice din Crăiești (pui), Pogăceaua (porci), Frunzeni (miei) etc. au fost construite în perioada de dinainte de 1989, din primele împrumuturi făcute de România lui N. Ceaușescu la Banca Mondială. Rezultatele economice au fost “modeste” în aceste complexe, dar oricum ar fi fost, “revoluționarii” de după 1989 voiau desființarea lor (distrugerea lor) și împărțirea banilor foștilor cooperatori. Îndrăznim să spunem că a fost un noroc că Complexul din Crăiești a fost cumpărat de doi investitori români care au avut intenții bune, unul dintre ei fiind și vrednicul proprietar ing. Zaharie Oprea.

În anul 1994 ia ființă S.C. OPREA AVICOM S.R.L. cu un număr de 4 angajați. Din informațiile din cartea prof. Gh. A. Mircea, Crăiești, “Însemnări monografice”, apărută în anul 2018, ferma avea 311 angajați la vremea respectivă. După părerea noastră, printr-o muncă formidabilă, n-a crescut numai numărul de angajați, dar s-au achiziționat și modernizat noi spații de producție din alte zone ale județului sau chiar dinafara lui (ex. Dumbrăveni, jud. Sibiu). Amintim achizițiile de spații dezafectate din Pogăceaua (complexul de creșterea porcilor), din Șincai (fostul C.A.P.), Solovăstru, foste ferme ale județului Mureș etc.

Dar spațiile de producție au crescut odată cu creșterea numărului angajaților din aceste zone și mai ales cu creșterea producției de carne de pui, “Puiul de Crăiești” - produs, după părerea noastră, de înaltă calitate și competivitate. Dacă suntem sinceri, recunoaștem că “Puiul de Crăiești” a crescut odată cu familia Oprea, care are astăzi în conducere pe fiii săi, Emanuel, director executiv, și Ovidiu, medic veterinar și director tehnic al afacerii. Urmează ca unitatea să aibă și o juristă, sora lor, absolventă a Lic. “Alexandru Papiu Ilarian” din Tg.-Mureș. Începând firav, în Reghin și Tg.-Mureș, cu modeste magazine, acum la 25 de ani de existență “Puiul de Crăești” ocupă o zonă importantă de desfacere în zona din centrul Transilvaniei, toate județele limitrofe Mureșului.

Pe lângă amenajări și reamenajări de spații de producție s-a creat o bază proprie de mijloace de transport, dar cel mai important ni se pare construirea unui Abator propriu cu o capacitate de 1.000 capete pe oră. Dar noul Abator proiectat va avea o capacitate de 4.000 de capete pe oră, deci să fim încrezători în continuarea și creșterea activității unității crăieștene.

E bine să știm și să apreciem faptul că unitatea condusă de managerul general Zaharie Oprea a avut și are și activități de cercetare. Harnicul inginer zootehnist Ioan Dunca în colaborare cu Univ. de Medicină Veterinară și Agronomie din Cluj-Napoca și-a finalizat studiile doctorale privind ameliorarea unor rase de găini performante pentru reproducție etc. Activitățile de cercetare continuă, cu participarea fiilor managerului general Emanuel, și Ovidiu, medic veterinar.

Inginerul Oprea Zaharie a efectuat și vizite de documentare în Germania, Anglia și în alte țări europene.

Să-i felicităm, acum după 25 de ani, pe acești temerari ai industriei alimentare românești pentru locurile de muncă nou create, pentru calitatea produselor ce le pun toți românii din zonă pe masă, dar și pentru modestia și discreția activităților filantropice care le-au făcut de-a lungul anilor. Să amintim câteva care ne vin în minte la nivel local, județean sau chiar extrajudețean.

Sponsorizări la Școli și Biserici, Mănăstiri din zonă, Pomi de iarnă, excursii, “Festival de Colinde la Crăiești”, “Serbarea Spicului de Grâu”, tot la Crăiești. Familia Oprea, familie de buni creștini, fiind o sprijinitoare a culturii și sportului, a sprijinit financiar Festivalurile etno folclorice organizate pe Valea Mureșului și Gurghiului, competiții sportive organizate la Crăiești, Gh. Doja, dar și în alte localități. Pentru tot ce faceți, pentru tot ce realizați ne permitem să vă urăm “LA MULȚI ANI” și noi succese din partea crăieștenilor, dar și a tuturor colaboratorilor dumneavoastră județeni și extrajudețeni.

P.S. În spatele acestor minunate realizări se află și o soție și o mamă destoinică, doamna Valeria Oprea.

 

Lasă un comentariu