MIHAI EMINESCU, CINSTIT AȘA CUM SE CUVINE DE REGHINENI

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul local Reghin, Protopopiatul Ortodox Român Reghin, Biblioteca Municipală ,,Petru Maior” Reghin, Despărțământul Reghin al Astrei au organizat duminică, 19 ianuarie 2020, un moment comemorativ dedicat poetului Mihai Eminescu. Astfel, la Biserica “Înălțarea Domnului” din Reghin (de la sediul protopopiatului ortodox), după săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele protopop Valentin Vârva și părintele protopop Teodor Beldean, prof. dr. Florin Bengean a susținut o prelegere prin care a evocat vasta personalitate și opera impresionantă a lui Mihai Eminescu. În expunerea sa, s-a referit la poeziile cu tematică religioasă ale lui Mihai Eminescu, la naționalismul și dragostea sa față de poporului român, precum și la universalismul luceafărului poeziei românești. Totodată, a transmis și un mesaj din partea doamnei ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin. Apoi, de la ora 12.00, la bustul poetului nepereche (situat în centrul municipiului Reghin, în fața Bisericii de la Protopopiatul ortodox) a fost săvârșită o slujbă de pomenire în memoria marelui poet Mihai Eminescu. Rânduiala parastasului a fost săvârșită de un sobor de preoți, format din: Părintele protopop Valentin Vârva, pr. Ionel Iacob, pe. Alin Șut. De asemenea, s-au depus coroane și jerbe de flori din partea organizatorilor. A fost o activitate cultural-spirituală de înaltă ținută, de intensă trăire emoțională și de un vibrant simțământ românesc. A luat parte mulțime mare de oameni, iubitori de cultură, de literatură, fiind de față și cadre didactice, bibliotecari școlari. A fost prezent și prof. Ioan Conțiu, directorul Casei Municipale de Cultură ,,Eugen Nicoară” Reghin.

Cu siguranță, în centrul culturii naționale rămâne mereu personalitatea de neegalat a poetului Mihai Eminescu, cel care a ridicat literatura română pe cele mai înalte culmi. “Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea” - nota Ibrăileanu în unul din cele mai strălucite studii ale sale asupra marelui scriitor. Ceea ce îl așează pe Eminescu, fără contestare, alături de cei mai străluciți reprezentanți ai geniului uman este, mai presus de orice - și implicând geniul său propriu -, complexitatea însușirilor sale. Era, în primul rând, o mare personalitate umană, un om în adevăratul și cel mai înalt sens al cuvântului, un om de caracter, un om de credință statornică, incapabil de compromisuri, un om de arzătoare pasiune, un om de muncă fără odihnă. Caracterul său, credința sa, pasiunea ce-l mistuia pentru muncă, pentru mai bine, pentru frumos, ca și întreaga sa creație nu sunt întâmplătoare. Ele își aveau izvoare adânci și bogate. Eminescu n-a fost și nu s-a simțit nicio clipă ca o frunză bătută de vânt, ci, dimpotrivă, ca o ființă cu puternice rădăcini în trupul sănătos al poporului său, în înțelepciunea și frumusețea folclorului acestuia. Cu via conștiință a acestor indestructibile rădăcini, Eminescu a putut fi un luptător neobosit, care nu și-a pierdut niciodată speranța.

Dincolo de talentul său uluitor, ceea ce face din Eminescu una din personalitățile creatoare cele mai de seamă ale lumii, este tocmai imensitatea universului său lăuntric, în care descoperim arzătoarele, sfâșietoarele frământări ale veșnic nepotolitei sale conștiințe umane și artistice, totdeauna în căutarea adevărului, totdeauna în căutarea cuvântului ce poate exprima în chipul cel mai exact acest adevăr. Din frământările, din căutările acestei personalități unice au izvorât, în cadrul societății neînțelegătoare pe care a străbătut-o și cu care s-a ciocnit în mod tragic, marile sale contradicții, dar și acea bogăție lăuntrică fără pereche: vastitatea și diversitatea planurilor aflate pe șantierul său creator, închegându-se într-o largă unitate ce sporesc operei sale în ansamblu, gândirii sale, artei sale deopotrivă adâncimea, înălțimea, lărgimea orizonturilor și perspectiva asupra muncii în vederea desăvârșirii artistice.

Mihai Eminescu este poetul român care nu poate fi egalat și în același timp face parte din galeria celor mai mari oameni de cultură din literatura universală. Prin el, poezia românească a urcat pe cele mai înalte culmi. Genialitatea și talentul artistic deosebit l-au așezat pe un loc demn, în rândul celor mai mari poeți ai umanității.

Lasă un comentariu