DIRECTOR EXECUTIV AL CASEI DE PENSII, EUGENIA NEAGOE: “REZULTATE EXCELENTE OBȚINUTE DE CASA DE PENSII MUREȘ LA EVALUAREA NAȚIONALĂ”

Distribuie pe:

Reporter: - Casa Județeană de Pensii Mureș a fost evaluată sub aspectul performanței profesionale obținute în anul 2019. Când a avut loc și care a fost rezultatul acestei evaluări?

Eugenia Neagoe: - Procesul de evaluare s-a desfășurat în perioada 15 - 17 ianuarie, iar noi am fost evaluați pe data de 16 ianuarie. Performanțele Casei de Pensii județene Mureș au fost stabilite după indicatori specifici, agreați de către Casa Națională de Pensii Publice. La finalul anului 2019, Casa de Pensii Mureș a obținut calificativul “foarte bine”, cu 4,85 puncte din maximul de 5 puncte posibile, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari punctaje pe țară. În evaluarea performanței, comisia a fost interesată, în primul rând, de dificultățile și problemele cu care ne-am confruntat de-a lungul anului. Din comisie au făcut parte dl. președinte al CNPP, Laurențiu Țenț, dl. secretar general, Tomiță Murgoci, și directorii de direcții din Casa Națională de Pensii Publice. Dumnealor cunosc bine activitatea caselor de pensii, faptul că avem lipsă de personal și personal supraîncărcat, dar și provocările pe care le-am avut prin Legea 221, pentru calcularea unui număr sporit de dosare de pensii speciale. De asemenea, datorită performanțelor noastre profesionale, am primit un număr suplimentar de dosare de pensii internaționale, dosare cu Germania, având o încărcare suplimentară. Nu în ultimul rând, a fost apreciată relația pe care am dezvoltat-o cu publicul beneficiar, noi fiind printre puținele Case județene care avem audiențe zilnice, de la 10 la 12, iar joia de la opt și jumătate. Desigur, a contat și respectarea termenelor de rezolvare a dosarelor (maxim 45 de zile), dar și activitatea conexă, cum ar fi corespondența cu angajatorii, întrucât nu toate dosarele de pensionare sunt complete. În cadrul reuniunii s-au dezbătut și chestiuni de ordin tehnic, referitoare la implementarea legislativă sau abordarea și rezolvarea unitară a dosarelor de pensii, la toate casele de pensii, pentru a evita soluționarea diferită, de la o instituție la alta. Cei de la serviciul metodologie au reținut problemele cu care ne confruntăm, urmând a îmbunătăți normele după care ne desfășurăm activitatea.

Reporter:Am reținut problemele Casei de Pensii Mureș, în legătură cu personalul. Cum stați cu dotarea tehnică?

Eugenia Neagoe: - Dotarea noastră tehnică este în suferință. Fie programele și aplicațiile pe care le rulăm sunt nefiabile și nu răspund prompt tuturor modificărilor legislative, noi trebuind să găsim echilibrul între modificările legislative și capacitatea instituțională de a le implementa; implementarea, la noi, presupune aplicații tematice, deoarece nu mai lucrăm manual. Fie dotarea tehnică (laptopuri, computere) nu ține pasul cu cerințele aplicațiilor ce trebuie rulate.

Reporter:- Vă propun o speță reală. Un amic de-al meu din Eforie Nord, un tătar, și-a depus dosarul la Casa de Pensii Constanța. Omul a stat nouă luni, așteptând decizia, timp în care contractul său de muncă a fost închis. După nouă luni a fost anunțat că nu este eligibil pentru pensionare ...

Eugenia Neagoe:Pentru limita de vârstă, din perspectiva eligibilității, sunt două condiții, respectiv vârsta standard de șaizeci și cinci de ani și minimul de cincisprezece ani vechime. Din punctul de vedere al Codului Muncii, activitatea persoanei încetează de drept, la îndeplinirea acestor două condiții. Există însă alte situații, oarecum de excepție, prevăzute de Legea 263, referitoare la limita de vârstă redusă. Aceasta reprezintă o vârstă redusă de pensionare, pentru perioade lucrate în grupe superioare de muncă, caz în care titularului i se calculează o altă limită de vârstă, redusă. Aici poate să apară o neconcordanță. Mai putem avea și neconcordanțe la pensiile anticipate parțial. Aici, potrivit legii, contractul de muncă nu încetează până când nu se emite decizia de pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, angajatorul având obligația să-l țină angajat pe titular până când casa de pensii emite o decizie de pensie anticipată, sau pensie anticipată parțial, tocmai pentru a evita situația descrisă de dumneavoastră. Prin urmare, cei care solicită o pensie anticipată sau o pensie anticipată parțială trebuie să cunoască faptul că angajatorului îi revine obligația de a-i menține angajați, până la sosirea deciziei casei de pensii. Noi expediem decizia la domiciliul pensionarului, care are obligația să se prezinte cu ea la locul de muncă. Mai mult chiar, pentru pensia de vârstă, dar și pentru alte categorii de pensii, titularul are la dispoziție treizeci de zile, timp în care se poate decide dacă merge în pensie sau solicită casei de pensii anularea.

Reporter:- Înțeleg. Mai rămâne, totuși, timpul uriaș de rezolvare a dosarului... La Casa de Pensii Mureș, care este timpul mediu de rezolvare a unui dosar?

Eugenia Neagoe: - La Casa de Pensii Mureș, timpul mediu de rezolvare a unui dosar de pensionare este de 32 de zile. Timpul alocat de lege este de 45 de zile. Desigur, există situații speciale, în care se depășește intervalul de 45 de zile. De exemplu, o persoană depune dosarul pe 20 ianuarie și dorește să i se ia în calcul și luna ianuarie, dar pentru aceasta eu trebuie să aștept data de 25 februarie, ca să primesc de la finanțe situația lunii ianuarie, caz în care am deja o decalare de 30 de zile.

Reporter: - Care considerați a fi problemele standard, în cazul întocmirii dosarului de pensie?

Eugenia Neagoe: - Pensionarii nu sunt deciși, nu știu la ce categorie de pensie se încadrează: e o limită de vârstă, e o limită de vârstă redusă, nu cunosc exact grupa de muncă, căci după 2001 trebuie să vedem dacă se corelează ce declară angajatul cu ce declară angajatorul, nu se știe exact procentul de penalizare, la pensiile anticipate parțiale. În cărțile de muncă mai găsim confiscări de salarii, la cooperația meșteșugărească, de pildă, sunt perioade de goluri de producție care nu se iau în calcul. Ceea ce trebuie reținut este că, dacă avem date corecte la dispoziție, obținem rezultate corecte, chiar dacă, de obicei, acestea sunt sub așteptările cetățenilor.

Reporter:Un cuvânt de final.

Eugenia Neagoe: - Din analizele efectuate la nivel național, pensionarii și cetățenii județului Mureș, în general, au încredere în Casa de Pensii Mureș și se îndreaptă cu inima deschisă spre instituția noastră și pentru aceasta le mulțumesc!

 

Lasă un comentariu