AUTORITĂȚILE, CU OCHII... PE CURCANI!

Distribuie pe:

Potrivit celor mai recente date (20 ianuarie a.c.) privind evoluția gripei aviare, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a acționat prompt,

în urma notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

ANSVSA menționează că în perioada 4-11 ianuarie 2020, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.

Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activităților de comerț intracomunitar.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe, printre care se numără și județul Mureș. (Celelalte 25 de județe sunt: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Sălaj, Vaslui, București - Ilfov, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.)

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse din carne de curcan (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat, iar cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 kilograme.

Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislației naționale și europene.

ANSVSA informează că, într-un raport științific privind gripa aviară, aprobat la 22 martie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a precizat că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Totodată, ANSVSA reamintește crescătorilor de păsări măsurile ce trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea virusului gripei aviare:

- păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;

- furajele trebuie ținute în spații închise acoperite, și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;

- așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite, să nu aibă contact cu păsările sălbatice;

- obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate, în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Gripa aviară - simptome, cauze, complicații

Gripa aviară este cauzată de un tip de virus gripal care infectează rar oamenii. Au fost identificate peste 10 tipuri de gripă, inclusiv cele două tulpini care s-au transmis la om - H5N1 și H7N9. În cazul oamenilor, gripa aviară poate duce la deces.

Focare de gripă s-au înregistrat în Asia, Africa, America de Nord, precum și în unele regiuni ale Europei, iar majoritatea celor care au dezvoltat simptome au avut un contact nemijlocit cu păsările bolnave. În câteva cazuri, gripa aviară s-a transmis de la persoană la alta. Din 2015, au fost raportate doar cazuri sporadice umane.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății își manifestă îngrijorarea privind posibila apariție a unui focar global dacă mutațiile tulpinilor determină o formă a bolii care se transmite mai ușor de la om la om.

Simptome

Semnele și simptomele gripei aviare pot debuta în termen de două până la șapte zile de la infectare, în funcție de tipul virusului. În cele mai multe cazuri, acestea sunt asemănătoare celor ale gripei comune și includ: tuse, febră, dureri de gât, dureri musculare, dureri de cap, respirație scurtă și rapidă. Unele persoane prezintă greață, vărsături sau diaree. În unele cazuri, o ușoară infecție a ochilor (conjunctivita) este singurul semn al bolii.

Adresați-vă medicului, dacă prezentați febră, tuse și dureri corporale și ați călătorit, recent, într-o zonă în care care se manifestă gripa aviară.

Cauze

Gripa aviară apare, în mod natural, la păsările de apă sălbatice și se poate răspândi la păsările domestice - puii de găină, curcanii, rațele și gâștele. Boala se transmite prin contactul cu fecalele și secrețiile păsării infectate.

Piețele în aer liber, unde ouăle și păsările sunt comercializate în condiții de aglomerație și lipsă de igienă, reprezintă surse sigure de infecție și pot răspândi boala în rândul membrilor comunității. Carnea de pasăre, insufficient prelucrată termic, precum și ouăle provenind de la păsările infectate pot transmite gripa aviară. Carnea de pasăre este propice consumului dacă a fost gătită la temperatura de 74 grade Celsius, iar ouăle trebuie fierte până când albușurile și gălbenușurile devin tari.

Complicații

Persoanele cu gripă aviară pot dezvolta complicații ce pot pune viața în pericol: pneumonie, insuficiență respiratorie, disfuncții renale, probleme cardiace.

Deși gripa aviară poate ucide peste jumătate din cei infectați, numărul deceselor rămâne scăzut: sub 500, începând din 1997, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Specialiștii recomandă: spălatul mâinilor, cât mai des, cu săpun și apă caldă, dezinfectarea suprafețelor și ustensilelor care au venit în contact cu carne de pasăre neprelucrată termic, evitarea consumului de alimente care conțin ouă crude, deoarece ar putea fi contaminate cu salmonella sau cu alte bacterii periculoase. (sursa - mayoclinic.org)

 

Ultima oră! Primul caz de gripă aviară din acest sezon a fost confirmat ieri, în Germania, în landul Branderburg, în apropiere de granița cu Polonia, informează Deutsche Welle (dw.com). Virusul, extrem de contagios, tinde să se răspândească foarte repede. Zeci de mii de păsări au fost sacrificate în România, Belarus, Ungaria și Polonia. Alte cazuri au fost confirmate și în Slovacia și Republica Cehă, notează sursa citată.

Lasă un comentariu