CRESC DIURNELE PERSONALULUI MILITAR ȘI CIVIL, PARTICIPANT LA MISIUNI ÎN AFARA TERITORIULUI STATULUI ROMÂN!

Distribuie pe:

În ședința de luni, 20 ianuarie 2020, Guvernul a decis creșterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar și civil, participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, măsura fiind asumată de premierul României, Ludovic Orban, și de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, la începutul mandatului.

În acest mod, se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român.

Aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Conform noului act normativ, personalul participant la misiunile și operațiile de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace în afara teritoriului statului român beneficiază de diurnă în valută, în următoarele cuantumuri: ofițerii -140 de euro pe zi, pe persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară - 130 de euro pe zi, pe persoană; alte categorii de personal - 120 de euro pe zi, pe persoană.

Totodată, personalul participant la misiuni cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută, în următoarele cuantumuri: ofițerii - 70 de euro pe zi, pe persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară - 65 de euro pe zi, pe persoană; alte categorii de personal - 60 de euro pe zi, pe persoană.

Până acum, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român trimis în străinătate, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (în temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului) erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile și operațiile în afara teritoriului statului român.

De exemplu, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, în prezent, diurna pentru personalul român este de 120 USD (dolari americani) pe zi, în timp ce un soldat primește doar 35 de euro pe zi, iar un ofițer - 45 de euro pe zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004.

Lasă un comentariu