PESTE 80% DINTRE ROMÂNI NU PUN BANI DEOPARTE PENTRU BĂTRÂNEȚE!

Distribuie pe:

Potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare în marketing ISRA Center, la cererea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, două treimi dintre români nu reușesc să pună bani deoparte, chiar dacă salariile au crescut.

Cercetarea arată că, în pofida creșterilor salariale recente, tot mai puțini români reușesc să facă economii, doar 34% dintre ei economisind cu regularitate o parte din venit, în timp ce un sondaj similar, realizat în anul 2018, arăta că 45% din persoane economiseau cu regularitate din venitul propriu.

De asemenea, aproximativ 60% dintre respondenți au declarat că nu pot economisi nimic din ce câștigă, în timp ce la sondajul din 2018 exista un procent de 51% de persoane în această situație.

În ceea ce privește opiniile privind pensia publică, circa 50% din respondenți precizau că, la vârsta pensionării, se bazează în primul rând pe pensia de la stat, în timp ce în 2018 ponderea era de 56%, încrederea în pensiile publice ca venit de bază la vârsta pensionării fiind în scădere.

Totodată, 53% dintre cei intervievați consideră că sistemul pensiilor de stat este nesigur, deoarece numărul celor care contribuie este în scădere, iar 50% cred că, în prezent, Guvernul se împrumută pentru a plăti pensiile de stat.

Rezultatele sondajului mai arată că 83% dintre respondenți nu au economii proprii pentru perioada pensiei, iar 75% din ei consideră că Pilonul 2 de pensii trebuie menținut (în creștere cu 4% față de procentul care răspundea similar în 2018).

*

Sondajul a fost realizat în perioada 24 octombrie - 18 noiembrie 2019, pe un eșantion reprezentativ de 1.147 de persoane active, cu vârsta cuprinsă între 20 - 55 de ani, cu venituri lunare de peste 2.500 de lei.

Lasă un comentariu