Ministrul Sănătății, Victor Costache, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un plan de acțiune suplimentar pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.
Potrivit unui comunicat al MS transmis, marți, AGERPRES, în acest context, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie s-au întâlnit miercuri, sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a propune ministrului măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru același subtip), iar specialiștii se așteaptă, în perioada următoare, la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.
Până la data de 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății.
MS atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, precizează sursa citată.
Reprezentanții ministerului reamintesc faptul că Direcția de Sănătate Publică a municipiului București a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de 3 zile, în clase din 9 unități de învățământ.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă.
Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.
Au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie, mai arată MAE.