DESPRE POSIBILITATEA APARIȚIEI DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA: „NU POATE FI EXCLUS RISCUL, CHIAR DACĂ PROBABILITATEA E REDUSĂ"

Distribuie pe:

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că există și pentru România riscul apariției unor cazuri de coronavirus, chiar dacă probabilitatea este redusă.

„Astăzi, la Geneva, este o ședință de urgență convocată de directorul general al OMS. (...) Probabil o să existe alertă la nivel global instituită de OMS și trebuie și noi să ne conformăm. (...) Riscul există (pentru România - n. r.), nu poate fi exclus, dar, dacă vedem că în afara Chinei, până în momentul de față sunt 6-7 cazuri, atunci probabil că discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranță nu putem să excludem apariția unui caz și în România și în UE în general", a afirmat Rafila, la Ministerul Sănătății.

El a precizat că există un set de măsuri de alertare a unităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare, inclusiv a medicilor de familie.

„Noi am făcut nominalizarea unităților sanitare care să primească pacienți. Este vorba despre spitalele de boli infecțioase „Matei Balș" și „Victor Babeș" din București și cele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara. S-a stabilit achiziția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte și bineînțeles există un set de măsuri de alertare a unităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare, inclusiv a medicilor de familie privind definiția de caz, astfel încât să fie informați dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă", a susținut profesorul doctor.

În ceea ce privește măsurile de la aeroport, Rafila a arătat că ele sunt similare cu cele utilizate în timpul pandemiei de gripă. Acesta a arătat că va fi la dispoziția călătorilor un set de informații, iar oamenii vor avea posibilitatea să achiziționeze termoscanere care să evidențieze eventualele persoane cu febră. De asemenea, vor fi constituite echipe care să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale.

Managerul Institutului „Matei Balș", Adrian Streinu Cercel, a afirmat că Ministerul Sănătății a recomandat Ministerului Transporturilor să ia în calcul achiziționarea de camere termice pentru determinarea pacienților cu febră.

„Este vorba despre un nou virus. Acest nou virus are o altă structură genetică și ca atare primerii sunt puși la dispoziție de către OMS printr-o companie din Germania, de unde îi achiziționăm și noi. Există o singură filieră ca să nu spună lumea că am luat din altă parte și este standardizată. Vom avea un diagnostic cât se poate clar", a mai afirmat managerul.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a amintit că, miercuri, la nivelul Ministerului Sănătății, s-a instituit grupul de lucru pentru monitorizarea și managementul posibilelor infecții cu coronavirus.

Grupul se va întâlni săptămânal sau de câte ori este nevoie. „S-a luat în discuție și gripa aviară și sezonul gripal care a început și s-a stabilit un set de măsuri pentru prevenire, diagnosticare și tratament", a spus Tătaru.

 

Lasă un comentariu