ANTICIPATELE INFLAMEAZĂ DISCURSUL POLITICIENILOR!

Distribuie pe:

Microbul anticipatelor, boală cronică de care suferă partidele parlamentare. PNL, aflat la guvernare, este torpilat continuu de PSD cu promovare de proiecte de legi pentru a-i demonstra cât de prost guvernează, că nu este capabil să plătească, că nu are bani, compensațiile duble pentru copii și pensiile majorate cu 40%, și pentru așa-zisele pensii speciale ale magistraților și primarilor etc. Cu alte cuvinte, PNL lovește în nivelul de trai al populației.

Președintele Iohannis și premierul Ludovic Orban insistă pentru alegeri anticipate, motivând că președinții celor două camere, împreună cu parlamentarii PSD, majoritari în Parlament, blochează sistematic programul Guvernului, proiectele de legi inițiate de acesta forțându-l să apeleze la ordonanțe de urgență și la asumarea răspunderii, pentru a-și putea aplica programele la care s-a angajat la preluarea puterii.

Ludovic Orban spunea că „președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate". După discuția cu Iohannis „am stabilit și termenul limită pentru alegerile anticipate, însă nu o să spun acest calendar". S-a stabilit și un grup de lucru care să se ocupe de negocieri cu partidele parlamentare care sprijină procedura de alegeri anticipate.

Însă, la întrebarea dacă își va da demisia, idee susținută de televiziuni, Orban a spus-o clar că acest lucru nu l-a discutat cu șeful statului. A dat de înțeles că va rămâne în fruntea Guvernului și dacă moțiunea va trece. Este vorba de Moțiunea de Cenzură care va fi depusă de PSD, împreună cu UDMR, cu privire la asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Este clar că, dacă moțiunea trece, cade și prevederea alegerii primarilor în două tururi (rămâne într-un singur tur), cu speranța că se deschide posibilitatea declanșării anticipatelor, înnoite cu opt luni față de termenul prevăzut al alegerii noului Parlament. Ceea ce e greu de crezut că actualii parlamentari vor respinge învestirea, de două ori consecutiv, a guvernelor propuse de președinte. De ce? Pentru că majoritatea actualilor parlamentari nu vor mai fi pe listele partidelor din care fac parte și, mai mult, nu sunt dispuși să renunțe la indemnizațiile de peste 20 de mii de lei, atâtea luni, și, mai ales, la pierderea „pensiei" speciale în cazul că nu își vor duce mandatul până la sfârșitul celor patru ani, așa cum prevede legislația actuală, care e greu de crezut că va putea fi abrogată, dacă nu chiar imposibil de a anula un drept obținut.

De fapt, și Ludovic Orban menționează că „este nevoie de o majoritate în Parlament pentru ca legile în vigoare să fie anulate și anticipatele să se realizeze".

Întrebarea e, cum și cu cine se va realiza planul președintelui și al premierului ca moțiunea să treacă? Și dacă va cădea, și parlamentarii vor respinge primul guvern propus de președinte, va fi respins și al doilea, care va fi votat, ce se va întâmpla? Răspunsul este unul singur. PNL va rămâne la guvernare (conform cu spusele președintelui. Cum?) și PSD-ul îi va crea în continuare aceleași probleme în privința reformelor propuse să le realizeze, mai grav fiind faptul că dacă demersurile se vor întâmpla în acest fel, se va crea o criză politică cu efecte greu de suportat pentru români, care vor plăti totul, și nu partidele politice parlamentare care, cel mult, vor fi sancționate de alegători la scrutinurile de la locale, din primăvară, și de la parlamentarele din toamnă.

Însă, cel mai mult va pierde PNL, Guvernul Orban care, dacă nu va găsi sursele pentru majorarea pensiilor cu 40% și nu va plăti alocațiile duble pentru copii, și nu va aplica măsuri economice prin care să crească veniturile la buget, va suporta sancțiunile electoratului ce va da crezare sloganurilor PSD-iste cu privire la neputința liberalilor de a le satisface și acorda drepturile prevăzute în legile promulgate de președinte, în timpul celor trei guverne - Dragnea. Și astfel, nu e exclus ca la parlamentarele din toamnă, să aibă de câștigat PSD și UDMR și chiar Pro România, și nu partidele de dreapta, mai ales USR, principala susținătoare a alegerilor primarilor în două tururi și a alegerilor anticipate - fără penali în funcțiile publice.

În concluzie, e greu de anticipat ce se va întâmpla în sesiunea extraordinară a Parlamentului, propusă a fi convocată la sfârșitul acestei săptămâni și dacă moțiunea ce urmează a fi depusă va trece sau va pica. Un lucru e sigur, că bugetul e insuficient pentru a majora pensiile cu 40% și a dubla alocația pentru copii într-un an cu două rânduri de alegeri, fără ca Guvernul să nu apeleze la noi împrumuturi din străinătate. Dacă Orban și Câțu vor amâna aplicarea celor două legi, așa cum au declarat, vor „confirma" susținerea Olguței, a PSD, că liberalii de aceea vor alegeri anticipate în iunie, pentru a anula creșterile pensiilor și a alocațiilor pentru copii.

 

Lasă un comentariu