NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! ÎNGRIJIREA VINULUI

Distribuie pe:

În gospodăriile populației din județ există cantități mari de vin, obținut în grădina de lângă casă. Mulți gospodari se plâng de calitatea îndoielnică a vinului. Pentru un vin cu însușiri de calitate, trebuie să i se aplice o serie de lucrări de îngrijire.

După încheierea fermentării și pe întreaga perioadă de păstrare, vasele cu vin trebuie menținute în permanență pline. Dacă în vase rămân goluri, vinul intră în contact cu aerul, se oxidează, își schimbă culoarea, pierde aroma, dobândește un gust de răsuflat, face floare, se oțetește și devine impropriu consumului. După tragerea vinului de pe drojdie, se face un control la două săptămâni și, la nevoie, se completează golurile cu vin de același soi, tip și vârstă cu vinul din vas. Vasele folosite la manipulare trebuie să fie din inox sau emailate, pentru a se evita oxidarea. După încheierea fermentației, vinurile noi trebuie trase de pe drojdie, operație numită pritocire, operație obligatorie, deoarece contactul prelungit al vinului cu drojdia duce la degradarea vinului. Vinurile normale, sănătoase, se trag de pe drojdie, în această perioadă, în ianuarie. Există situații când trebuie pritocit în decembrie, când provine din struguri de slabă calitate, afectați de putregai, imediat după încheierea fermentației. Tot acum se verifică rezistența la aer, prin umplerea unui pahar cu vin pe jumătate și se lasă în contact cu aerul, una-două zile. Dacă după acest interval vinul rămâne deschis la culoare, pritocitul se poate face în contact cu aerul. După primul pritocit, vinul nou nu este suficient limpezit, o serie de substanțe mai rămân și se impune un al doilea pritocit după trecerea gerurilor de iarnă, înainte ca timpul să se încălzească.

Limpezirea naturală a vinului se face la una-două luni de la terminarea fermentației, iar pentru a grăbi limpezirea se poate face o sulfitare între primul și al doilea pritocit. Se mai practică și folosirea de bentonită - o rocă argiloasă ce conține 75 la sută un mineral numit montmorillonit ce are calitatea de a elimina proteinele din vin. Vinurile tratate cu bentonită nu își schimbă calitatea sau compoziția chimică, devin mai fine și mai plăcute la gust. Dozele de bentonită folosite la vinurile albe sunt de 25-30 g/hl la vinurile ușoare, seci și cu aciditate mare; 100-200 g/hl la vinurile grele, tulburi, vâscoase, dulci. În municipiul Târgu-Mureș, la Magazinul de specialitate „Veritas", din cartierul Tudor, există substanțe micro-ambalate pentru tratarea vinului.

Lasă un comentariu