DR. TUDOR CIUHODARU, EUROPARLAMENTAR: ATENȚIE! FRUCTE ȘI LEGUME CONTAMINATE CU MAI MULTE PESTICIDE SUNT COMERCIALIZATE, ACUM, ÎN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Într-o postare pe contul său de socializare, publicată ieri, 28 ianuarie, dr. Tudor Ciuhodaru avertizează: “E alertă alimentară. Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt comercializate acum în România”. Cel mai frecvent toxic depistat e imazaliul (E233 substanță interzisă în Uniunea Europeană), precizează medicul Ciuhodaru, care face următoarele precizări:

Ce trebuie să știți:

1. Testele efectuate de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe.

2. Merele și cartofii sunt cele mai riscante (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).

3. Efectele toxice depind de doză și durata expunerii.

4. Nu există antidot.

5. Tratamentul este doar simptomatic. Esențiale sunt decontaminarea și suportul vital.

6. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacții alergice sau iritative.

7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contaminate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, a dăuna fertilității și de a afecta fătul.

8. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunați la un centru de toxicologie sau la 112.

9. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentrație crescută în special la suprafața alimentelor.

10. Nu uitați că fructele se spală corect, ținându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată”.

Potrivit dr. Ciuhodaru, nu e prima dată când astfel de produse importate sunt contaminate: “Recent, fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise în fructele (caise, mandarine) produse în Turcia.

În noiembrie 2017, imazaliul a fost identificat în mandarinele importate din Turcia. În 2013 a fost declanșat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAFF), datorită a 10 tone de pere și ardei capia cu depășiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl și Formetanat”.

11.Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați!

12.Fructele și legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte, recomandă dr. Ciuhodaru. (sursa - fb)

Lasă un comentariu