ECATERINA TEODOROIU, 126 DE ANI DE LA NAȘTERE

Distribuie pe:

S-au împlinit de curând 126 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu - eroina de la Jiu. A rămas în istorie drept prima femeie din România care a luptat în Primul Război Mondial, în bătălia de la Mărășești, într-un pluton de infanterie al Armatei Române.

S-a născut la Vădeni, o parte a orașului Târgu-Jiu, din județul Gorj, într-o familie de agricultori care mai aveau alți cinci băieți și două fete. A început studiile primare la școala din sat și a continuat la una din Târgu-Jiu. A continuat studiile până în anul 1909, la școala româno-germană din Târgu-Jiu iar apoi a mers la gimnaziul din București.

Detalii inedite aflăm dintr-un reportaj, când s-a împlinit un secol de la moartea ei. Se spune că Ecaterina Teodoroiu s-ar fi priceput la război ca și ceilalți doi frați și sigur că destinul acesteia s-ar fi legat de fratele ei Nicolae Teodoroiu. În aceasta perioadă îl întâlnește pe generalul Dragalina. Acesta i-a dat mantaua sa pentru a o proteja de vremea rece și ploioasă din această perioadă. A fost dorința eroinei de pe Jiu de a lupta pe front, drept pentru care a cerut permisiunea unui comandant pentru acest lucru. Rănită, aceasta nu voia să se ducă în spatele frontului, continuând să lupte alături de camarazii săi. Vara anului 1917 a fost vara luptelor de la Mărășești, Mărăști și Oituz, unde Armata Română a ținut piept armatelor germane de a pătrunde în Moldova. Ecaterina Teodoroiu avea în sânge vița de erou, ceea ce a dus la avansarea sa ca sublocotenent și pentru faptele sale eroice a fost numită “Eroina de la Jiu”. Ea și-a dat jertfa supremă numai de dragul de a apăra pământul țarii, cotropită de dușmani.

Osemintele sale au fost mutate în anul 1921 la Târgu-Jiu, făcându-i un mausoleu în centru orașului Târgu-Jiu.

Lasă un comentariu