LEGI AVEM CU DUIUMUL, DAR NU ARE CINE SĂ LE APLICE! NU VĂ MAI DERANJAȚI VECINII! “DISTRACȚIA” VĂ POATE COSTA PÂNĂ LA 6.000 DE LEI...

Distribuie pe:

Luni, 27 ianuarie 2020, a intrat în vigoare legea care crește de câteva ori amenzile pe care le riscă cei care fac gălăgie, fie prin muzică dată la maximum, fie prin țipete sau prin folosirea bormașinii, în timpul orelor de liniște sau chiar în afara acestora.

Concret, persoanele care își deranjează vecinii vor fi sancționate de lege, cu amenzi mult mai mari sau cu muncă în folosul comunității. În plus, repetarea faptei într-un interval de 24 de ore de la constatarea de către poliție a contravenției va duce la amenzi mai mari și la obligarea efectuării de muncă în folosul comunității.

Astfel, tulburarea liniștii locatarilor în intervalele de liniște stabilite de lege este amendată cu sume între 500 și 1.500 de lei. Însă, dacă polițistul este chemat și constată din nou aceleași fapte pe care le-a constatat și sancționat în ultimele 24 de ore, el va putea aplica amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei sau să oblige contravenientul să presteze între 70 și 120 de ore de activități în folosul comunității.

În plus, dacă polițistul vine iar în următoarele 24 de ore și constată că făptuitorul persistă în a-și deranja vecinii, va putea da o amendă între 3.000 și 6.000 de lei sau obliga la prestarea de muncă în folosul comunității, între 100 și 150 de ore.

Aceste sancțiuni se aplică atunci când se produce “tulburarea liniștii locatarilor, între orele 22 - 8 și 13 -14, de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical, la intensitate mare, în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

Totodată, persoanele care organizează petreceri private gălăgioase pot primi amenzi, iar amenda dată în primă fază va fi între 2.000 și 3.000 de lei. Dacă făptuitorul persistă în a-și deranja vecinii, polițistul va putea da o amendă între 3.000 și 6.000 de lei sau obliga la prestarea de muncă în folosul comunității, între 100 și 150 de ore.

Aceste sancțiuni se aplică pentru “organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.

De precizat că de acum înainte, polițiștii pot intra în locuințele oamenilor, folosind forța, fără permisiunea persoanelor care locuiesc în imobil.

Sindicatul național al polițiștilor consideră că aceste măsuri sunt un lucru bun pentru cetățeni, pentru că de acum aceștia știu că cei care deranjează liniștea publică vor fi sancționați, dar și pentru polițiști, pentru că vor putea efectiv să amendeze persoanele care încalcă legea, iar creșterea amenzilor îi va descuraja pe mulți să mai facă gălăgie.

Totuși, amenzile aplicate conform noilor prevederi legale vor putea fi plătite la jumătate, în termen de 15 zile.

Lasă un comentariu