TOTUȘI, SĂ DĂM CEZARULUI CE-I AL CEZARULUI

Distribuie pe:

Ieșirea la rampă a primarului Dorin Florea, cu recentele declarații privind nevoia de ridicare a nivelului de educație civică a unei anumite categorii de populații, puncte de vedere pe care noi le găsim corecte, de bun simț și pertinente, au acutizat discuțiile lansate de către adversarii săi politici, în spațiul public, cu privire la destinul domniei sale la alegerile locale care vor avea loc la sfârșitul acestei primăveri. Dorința unora de a-i lua locul în fotoliul de primar, ni se pare oarecum firească, într-un spațiu democratic, dacă alegătorii vor considera acest lucru, dar nu putem fi de acord cu argumentația acestora formulată la adresa edilului dintre care cea mai denigratoare ni se pare afirmația că „în cei 20 de ani, primarul Dorin Florea n-a făcut nimic pentru târgumureșeni". O afirmație dură și nedreaptă, chiar iresponsabilă, pe care încearcă să o inoculeze viitorilor alegători, în speranța că la următoarele alegeri îi vor avea de partea lor la urne. Argumentele lor în acest sens se referă, în principiu, la marile proiecte pe care Dorin Florea și le-a propus de-a lungul celor cinci mandate și care n-au fost înfăptuite. Ar fi vorba, în principal, de promisiunea de scoatere de pe raza municipiului a căii ferate, de lipsa centurilor de ocolire a orașului, de acoperirea Pocloșului și, în ultima vreme, de parcările auto subterane sau supraterane, construcții de mare anvergură a căror lipsă afectează într-adevăr climatul de viață al târgumureșenilor.

Fără a intra în polemică cu aceștia, amintim doar că obiective de asemenea anvergură nu se materializează pocnind din degete, ele au nevoie de mulți, chiar foarte mulți bani, de vocație și de consens. În lipsa acestor condiții, un primar nu poate înfăptui asemenea proiecte dacă nu are susținere din partea consilierilor, iar după cum se vede aceștia nu prea s-au dat în vânt după ele, din moment ce

 n-au reușit să elaboreze nici o hotărâre de acest gen, și care n-ar fi fost dusă la bun sfârșit, din cauza executivului.

Evident, regretăm și noi neîndeplinirea acestor obiective de mare impact, dar nu putem admite că municipiul Târgu-Mureș ar fi involuat, că în cei 20 de ani, la Primărie, primarul și echipa sa ar fi făcut, în opinia acestora, care se dau mari la sfat, degeaba umbră pământului.

Să nu uităm că înainte de a fi primar, dr. Dorin Florea a fost prefect al județului, între anii 1996-2000, sub guvernarea de dreapta a Convenției Democratice a președintelui Emil Constantinescu. Și trebuie să arătăm că dintre toți prefecții județului Mureș, până la acea dată, domnia sa a avut cea mai bună prestație. Prezența constantă pe teren, la toate evenimentele ce au avut loc, bune sau rele, implicarea promptă în soluționarea problemelor ivite, fie la nivelul instituțiilor sau ale cetățeanului, i-au adus o binemeritată notorietate, recomandându-l ca pe o personalitate menită să ocupe funcții publice în folosul cetățeanului. Faptele ce aveau să se întâmple dovedesc din plin dorința domniei sale de a participa activ la marea schimbare cu impact puternic asupra evoluției județului, ca parte dintr-un întreg, în perspectiva intrării noastre în Uniunea Europeană, direcție în care și-a făcut pe deplin datoria.

Calitățile de om dedicat comunității, decis să pună serios umărul la emanciparea societății românești, în sfera sa de competență, au fost pe deplin probate prin acceptarea îndrăzneței idei ca județul Mureș să fie cu un pas înaintea celorlalte, adică să devină încă de la acea vreme fanionul luptei în România pentru introducerea climatului de viață occidental, printr-o mai bună gospodărire a localităților, prin întărirea ordinii, liniștii, respectarea legilor conviețuirii etc. Ca autor al acestei îndrăznețe idei formate în urma unei aprofundate cunoașteri a modului de viață occidental, cel de la firul ierbii, adică de jos, am fost de-a dreptul surprins de operativitatea cu care a acționat, și de soluția practică găsită în sensul mobilizării forțelor responsabile ale județului în această direcție. Este vorba de înființarea celebrei „Comisii mixte județene pentru asigurarea curățeniei, ordinii și liniștii publice", sub directa sa îndrumare, care în decursul celor 11 luni care a funcționat până la alegerile de primar, a făcut adevărate minuni, punând temelie solidă la transformarea județului, în general, și a municipiului reședință, în special, în cele mai curate, mai liniștite și mai ordonate unități administrative din țară. Practic, în acel moment, prin modul în care a constituit Comisia, i-a condus activitatea și i-a cules roadele, în beneficiul locuitorilor acestui județ, prefectul Dorin Florea și-a semnat pașaportul pentru oricare din demnitățile publice ce urmau să i se ivească în cale, inclusiv cea de primar al municipiului reședință de județ. Acțiunile și rezultatele controalelor realizate pe raza județului, de către echipele acestei comisii, cu efecte de îmbunătățire consistentă a climatului de viață la nivelul comunităților mureșene (mai multă curățenie, ordine și liniște publică), l-au recomandat ca cea mai bună ofertă pentru fotoliul de primar.

De altfel, se cunoaște faptul că municipiul Târgu-Mureș a redevenit, în conștiința românilor, ca unul dintre cele mai cochete și mai bine gospodărite orașe ale țării. Toate aceste transformări au necesitat un efort uriaș din partea echipei primarului Florea, nu lipsit de piedici serioase la materializarea lor. Zbaterile pe această temă, cu urcușurile și coborâșurile lor, ca model de acțiune și de reușită sunt cuprinse în cartea - document a subsemnatului „Bătălia pentru Primăria Târgu-Mureș", din care cei care vor să învețe au ce învăța.

Dacă urmașii domniei sale la cârma județului ar fi continuat acea bătălie, și am în vedere prefectul PSD, care a urmat imediat în funcție, lucrurile în direcția ridicării nivelului comportamental și de civilizație al mureșenilor ar fi mers mult mai departe. Astăzi, cu siguranță am fi putut vorbi de județul Mureș ca de o oază occidentală în peisajul românesc, și care, desigur, putea fi un grăitor exemplu pentru întreaga țară, căreia i-am fi putut da lecții la cel mai înalt nivel, inclusiv domnului președinte Iohannis asupra ceea ce înseamnă cu adevărat „România educată".

Notorietatea care și-a câștigat-o prin modul în care Comisia a soluționat problemele de conviețuire din teren, l-a impus ca pe un candidat cu mari șanse la Primăria municipiului Târgu-Mureș, bătălie pe care a câștigat-o cu brio în turul doi al anului 2000, învingând detașat puhoiul udemerist (51,5-48,5 la sută). Odată instalat la cârma Primăriei, a trecut la reforme de proporții, printre care amintim reabilitarea fațadelor centrului civic, modernizarea și reabilitarea canalizării, a trotuarelor, a numeroase străzi, introducerea de eurocontainere și modernizarea serviciului de salubritate, dar și grija pentru buna conviețuire interetnică și liniștea cetățeanului. Spațiul nu ne permite să le amintim pe toate, o vom face și cu alte prilejuri, dar nu trebuie uitată starea deplorabilă a municipiului Târgu-Mureș la preluarea fotoliului de primar. Mizerie multă, dezordine totală, gunoaie la tot pasul, gropi în asfalt cu nemiluita, câini comunitari cu duiumul, ai căror haite făceau legea în municipiu. Toate acestea, după opt ani de guvernare deplorabilă a UDMR, stări de fapt care acum, prin eforturile primarului Dorin Florea și ale echipei sale, dintre care îl amintim pe fostul viceprimar și actualul consilier al primarului, Claudiu Maior, sunt de domeniul amintirilor.

A nu se crede că odată ajuns în fotoliul de primar, Dorin Florea a putut „tăia și spânzura". Îndrăzneala din anul 2000, de a lua conducerea Primăriei din mâinile UDMR, l-a costat mult, printr-o puternică opoziție a acesteia în toți cei 20 de ani de primariat, atât prin consilierii proprii, cât și prin influențele de la centru, unde rețeaua UDMR era, și este, foarte bine reprezentată. După ce, în anul 2000, a trecut în turul doi de primarul în funcțiune, Fodor Imre, devenit ulterior primul președinte al Consiliului național al secuilor, în 2004 primarul Dorin Florea l-a avut drept contracandidat pe deputatul Kelemen Attila, pe post de președinte la UDMR, județean, pe care l-a învins cu scorul de 58,4-41,6. În 2008 a fost rândul ministrului în mai multe guverne, Borbély László, care a avut aceeași soartă (52,5-44,8). În 2012 l-a învins pe vestitul parlamentar și europarlamentar György Frunda (50,07-37,26). Pe toți i-a învins din primul tur de scrutin. Toți aceștia, cu funcții înalte în Parlamenul și Guvernul României, la care se adaugă Markó Béla, viceprim-ministru al guvernului României și Kelemen Hunor ministru, și el în mai multe ministere. Cu alte cuvinte, a îngenuncheat toată floarea cea vestită a UDMR. Dacă cetățenii municipiului Târgu-Mureș n-ar fi constatat punctual progresele pe care orașul nostru reședință de județ le-ar fi făcut în timpul mandatelor, cu siguranță i-ar fi retras sprijinul electoral. Dar din moment ce de fiecare dată românii și maghiarii, deopotrivă, s-au raliat în decizii, încă din primul tur de scrutin, înseamnă că n-au făcut-o degeaba. Probleme sunt la nivel de ambiții politice. Corifeii UDMR au dat dispoziții clare, de la cele mai înalte niveluri, să saboteze pe toate căile acțiunile primarului Dorin Florea, folosind în acest sens și canalele ministerelor pe care Borbély László le conducea (Lucrărilor Publice, Apelor, Pădurilor, Mediului etc.) sancțiuni care s-au repercutat asupra vieții mureșenilor români și maghiari, deopotrivă. Din aceste motive, primarul Dorin Florea n-a putut să ducă la îndeplinire marile sale proiecte, iar tot ceea ce a putut realiza (vezi amenajările de la Complexul Weekend, Platoul Cornești etc.) s-a făcut cu mari eforturi. Evident că nu excludem din această ecuație și o anume lentoare la nivelul unor direcții din Primărie, în implementarea unor proiecte, cum ar fi selectarea deșeurilor, dar din acest ansamblu nu putem exclude ca prim factor-frână atitudinea retrogradă a politicienilor UDMR, care de două decenii afirmă același lucru: „de ce să-i facem capital politic lui Florea. Lucrurile acestea le vom înfăptui noi, când vom ajunge la putere!" Mesajul este clar, iar cine are urechi de auzit să audă!

P.S. Ca inițiator, în vara anului 1999, al emancipării orașelor și satelor județului Mureș, în perspectiva intrării României în UE (2007), am considerat de datoria mea de ziarist să particip nemijlocit la materializarea acestui proiect, însoțind Comisia și echipele acesteia, alături și de alți colegi de-ai mei, pe întreg parcursul celor 11 luni de funcționare, în controalele întreprinse, ziua sau noaptea, în zonele fierbinți ale județului. Modul de acționare și rezultatele controalelor, dezbaterile săptămânale de la Prefectură, în prezența prefectului, dr. Dorin Florea, au fost adunate, în mare, în cartea de care vorbeam „Bătălia pentru Primăria Târgu-Mureș". O frescă vie a zbaterilor acelor momente din care cei care doresc, au ce învăța. Pentru a nu se înțelege că e vorba de o reclamă „pro domo", celor care dețin funcții administrative sau lucrează în domenii ce au legătură cu mediul, curățenia, ordinea și liniștea publică și sunt interesați de ducerea mai departe a unui proiect ce se înscrie incontestabil pe linia înfăptuirii a ceea numim azi „România educată", le ofer gratuit câte un exemplar.

Lasă un comentariu