DEȘI BOALA SE TRANSMITE DE LA OM LA OM, ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII AMÂNĂ DECIZIA PRIVIND DECLARAREA CORONAVIRUSULUI DIN CHINA DREPT O URGENȚĂ GLOBALĂ PENTRU SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a amânat miercuri, 22 ianuarie, luarea unei decizii cu privire la faptul dacă misteriosul coronavirus, care a ucis cel puțin 17 persoane și a îmbolnăvit sute de alte persoane în China, este o situație de urgență la nivel mondial.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că medicii au nevoie de mai multe informații și a solicitat o nouă reuniune pe această temă: „Astăzi a avut loc o discuție excelentă în timpul ședinței comisiei, dar a fost clar că, pentru a continua, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Tedros în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai declarat că părerile membrilor comitetului de urgență întrunit miercuri au fost împărțite în privința declarării bolii drept o situație de urgență globală pentru sănătate și a spus că OMS are cercetători pe teren în China, care vor aduna mai multe date.

Autoritățile chineze declară că mulți dintre pacienții cu noua boală au intrat în contact cu piețele de fructe de mare și carne, ceea ce sugerează că virusul se răspândește de la animale la oameni. Medicii OMS au declarat că au găsit dovezi clare privind transmiterea bolii de la om la om, citând membri ai familiilor și centre de îngrijire a sănătății. Specialiștii chinezi au spus că virusul este stabil și nu prezintă niciun fel de activitate neobișnuită.

Medicii au comparat noul focar cu focarul de SARS din 2003 (sindromul respirator acut sever), care a avut o perioadă scurtă de incubație, de 2 până la 7 zile, și despre care oficialii OMS au spus că este mai puțin infecțios decât gripa. A durat aproape două luni ca SARS să se răspândească la 456 de persoane. Coronavirusul din 2019 a infectat mai mult de 571 de persoane în mai puțin de o lună.

OMS definește urgența globală pentru sănătate ca un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobișnuit sau neașteptat”. Virusul apărut din Wuhan, China, în timpul sărbătorilor de iarnă s-a răspândit în toată Asia, infectând oameni din China, Thailanda, Taiwan, Japonia și Republica Coreea, potrivit OMS și mass-media chineză de stat.

SUA au confirmat la începutul săptămânii primul caz, un bărbat din statul Washington, care a călătorit în China, a declarat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

OMS nu declară ușor urgențele, potrivit lui Lawrence Gostin, de la Universitatea Georgetown. Agenția internațională de sănătate a declarat starea de urgență doar de cinci ori, în ultimii 20 de ani.

Ultima dată când OMS a declarat o urgență globală pentru sănătate a fost în 2019 pentru focarul Ebola din estul Congo, care a ucis mai mult de 2.000 de oameni. De asemenea, agenția a declarat urgențe globale pentru virusul Zika 2016, gripa porcină H1N1 din 2009 și focarele de poliomielită și Ebola din 2014.

Întâlnirea de miercuri a avut loc la două zile după ce oficialii au spus că noua boală respiratorie se răspândește de la o persoană la alta. Noul virus este similar cu gripa și poate provoca tuse, febră, dificultăți de respirație și pneumonie (sursa - who.org).

Lasă un comentariu