LECTURA OPREȘTE EFECTELE DEVASTATOARE ALE SINGURĂTĂȚII

Distribuie pe:

Un studiu al cercetătorilor britanici de la organizația Demos și de la Agenția Națională pentru Citit, citat de descopera.ro, a ajuns la concluzia că, până în anul 2030, singurătatea va atinge proporții uriașe, afectând aproximativ șapte milioane de oameni, doar în Marea Britanie, iar două milioane dintre aceștia vor muri prematur, din cauza lipsei celor dragi. Alte două milioane vor avea un atac cerebral, iar peste patru milioane vor suferi de demență, din aceeași cauză.

Există, însă, și vești bune. Cititul scade considerabil senzația de singurătate, iar efectele lui sunt vizibile la persoanele cuprinse între 18 și 64 de ani. În plus, oamenii pasionați de lectură leagă prietenii mult mai ușor.

În urma cercetărilor, specialiștii au găsit dovezi importante, care arată că lectura poate scăpa generațiile viitoare de efectele unei epidemii de singurătate. Aproximativ nouă milioane de oameni se simt singuri, uneori sau întotdeauna, spun cercetătorii, iar cititul poate fi folosit ca o formă de legătură socială și poate diminua senzația de izolare.

„Mesajul acestui studiu este că percepția societății despre citit trebuie să se schimbe. Ar trebui să devină un obiectiv social strategic pentru toți - stat, comerț și societatea civilă, să lucrăm pentru a deveni o societate de cititori. Deși lectura nu pare o soluție radicală, ce poate rezolva cele mai mari probleme ale generației noastre, acest studiu demonstrează faptul că cititul ne poate antrena creierul și poate preveni demența, ne poate ajuta să legăm relații cu alți oameni și ne poate scăpa de senzația de singurătate și deprimare. În aceste condiții, cea mai bună investiție pentru viitor este o bibliotecă", susțin experții.

Iată cum ne scapă cărțile de efectele singurătății:

Ești implicat în poveste - Dacă citești o carte care îți place, lumea exterioară nu mai pare la fel de apăsătoare. Uiți de toate gândurile negre, câtă vreme urmărești aventurile unor personaje interesante. În plus, cărțile au efect antistres și te ajută să te liniștești când te simți copleșit.

Cartea este compania perfectă - Dacă vrei să iei cina la un restaurant, dar nu ai cu cine să ieși, o carte va fi compania perfectă. Îți va fi mai ușor să aștepți mâncarea într-un local, dacă vei fi absorbit de lectură și nu te vei gândi că ceilalți te judecă, pentru că stai singur la masă.

Cărțile nu amână niciodată planurile - Când vii acasă, după o zi lungă, cărțile tale vor fi tot acolo. Dacă îți faci planuri să începi o carte, o vei găsi unde ai lăsat-o.

Un personaj bun pare real - Scriitorii talentați dau viață unor personaje autentice, care au și defecte și care par desprinse din viață. În compania lor, sentimentul de singurătate scade considerabil.

Alegerile sunt nenumărate - Nu îți face griji că, după ce vei citi cărțile de pe lista ta de lectură, vei fi cuprins de singurătate. Există milioane de volume care abia așteaptă să fie descoperite, așa că nu trebuie decât să faci un pic de documentare și îți poți pune la punct o listă pe care să o citești toată viața.

Cărțile te ajută să nu pierzi timpul - Când aștepți autobuzul sau ești blocat în trafic, o carte bună te va ajuta să scapi de stres și să folosești timpul învățând ceva nou. Asigură-te că ai întotdeauna o carte cu tine și vei vedea că nu vei mai simți nicio secundă că pierzi timpul.

Cărțile îți amintesc că există o lume întreagă ce așteaptă să fie descoperită - Uneori, cel mai bun leac împotriva singurătății este să scapi de rutină. O carte bună îți poate aminti cât de frumoasă este viața și te poate pune în fața unor experiențe pe care tu nu ai reușit să le trăiești. (L.P.) 

Lasă un comentariu