ASTĂZI, 30 IANUARIE, SFINȚII TREI IERARHI: VASILE CEL MARE, GRIGORE CUVÂNTĂTORUL DE DUMNEZEU ȘI IOAN GURĂ DE AUR

Distribuie pe:

Viața sfântă și învățăturile celor Trei Sfinți Ierarhi alcătuiesc niște îndreptare de ortodoxie, vrednice de toată lauda și încrederea. Ei arată „drumul împărătesc" în Biserica Ortodoxă, fiind considerați drept cei mai mari Învățători și Păstori ai Bisericii.

Viața lor se află istorisită în zilele în care se face pomenirea fiecăruia: Sfântul Vasile în 1 ianuarie; Sfântul Grigore Teologul în 25 ianuarie și Sfântul Ioan Gură de Aur în 13 noiembrie. Azi prăznuim doar roadele pe care multa lor strădanie le-a adus Bisericii Mântuitorului Hristos. Fiind toți trei mari ierarhi ai Bisericii, au folosit amvonul în felul propriu.

Sfântul Vasile a fost totodată și păstor al mirenilor, dar și mare îndrumător al călugărilor. Rânduielile date de el, acum 16 veacuri, dăinuiesc și astăzi. Alături de Sfântul Ioan Hrisostom, s-a străduit și cu înfrumusețarea și desăvâșirea Sfintei Liturghii.

Sfântul Grigore din Nazianz, vorbitor înnăscut, poet și mare teolog, și-a câștigat renumele

 de „Cuvântător de Dumnezeu", tălmăcind pe înțelesul oamenilor Taina Sfintei Treimi. Chemat la Constantinopol, care căzuse în rătăcirea lui Arie, reușește, după cinci ani de cuvântări, să răstoarne starea lucrurilor din capitală, unde mai rămâne o singură biserică a lui Arie. Pentru aceasta a și fost ales patriarh al Constantinopolului.

Sfântul Ioan Gură de Aur a folosit amvonul pentru învățătura mirenilor, chemându-i spre întoarcerea la Dumnezeu și milostenie, îmbărbătându-i și dojenindu-i, dându-le pildă viața sa de nevoință, dar și de dârză bărbăție.

Împodobiți cu asemenea daruri, cei trei ierarhi au fost slăviți în toată lumea creștină, dar mai cu seamă în împărăția dreptcredincioasă de răsărit. Erau creștini care îl socoteau pe Vasile mai mare între cei trei. Alții considerau că Ioan sau Grigorie ar fi fruntaș. Neînțelegerea ajunsese atât de mare încât creștinii se împărțiseră în cete, care se dușmăneau între ele. Sfinții n-au răbdat o ruptură ca aceasta. S-au arătat unui episcop înțelept - Ioan -, care păstorea în acea vreme cetatea Euhaitelor, cerându-i ca și după moarte să fie prăznuiți împreună, așa cum împreună au fost în viață. Ascultând porunca Sfinților, episcopul a rânduit pomenirea laolaltă a Sfinților Trei Ierarhi, adunând într-un singur glas cele trei chemări ale Ortodoxiei.

În cinstea lor, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei, a înălțat, acum trei veacuri, minunata biserică din Iași, renumită prin frumusețea podoabelor ei.

Lasă un comentariu