GUVERNUL ÎȘI ANGAJEAZĂ RĂSPUNDEREA PE PROIECTUL PRIVIND ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI

Distribuie pe:

Parlamentul s-a reunit ieri, în ședință comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, care ulterior au fost transmise Guvernului.

* USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre care eliminarea prevederii potrivit căreia cetățenii care au viză de flotant de mai puțin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

Astfel, USR solicită eliminarea articolului care prevede că „persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile". În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.

Un alt amendament al USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, față de minimum 1% cum este în prezent. „Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaților independenți și a partidelor", consideră USR.

USR mai propune amendamente care modifică procedura de acreditare a observatorilor interni și internaționali la alegeri.

De asemenea, USR mai propune un amendament privind revenirea la organizarea alegerilor pentru funcția de președinte al consiliului județean, în 2 tururi de scrutin. În cel de-al doilea tur s-ar califica acei candidați care au ocupat primele două poziții în primul tur, cu excepția situației în care unul dintre aceștia a obținut deja 50% plus unu dintre voturi, potrivit propunerii Uniunii Salvați România.

* Printre amendamentele depuse de ALDE se numără și cel care prevede ca președinții consiliilor județene să se aleagă prin vot indirect de către consiliile județene. În forma propusă de Guvern se prevede că președinții consiliilor județene se aleg „pe circumscripțiile electorale, prin scrutin uninominal".

Un alt amendament propus de ALDE prevede că persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul, pe lista „permanentă" și nu pe cea „suplimentară", cum se prevedea în forma Guvernului.

* PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură, alături de UDMR.

„Se încalcă o linie roșie a democrației și acest lucru nu este permis nimănui, indiferent de jocurile politice și de socotelile politice pe cine avantajează aceste legi. Aceste legi trebuie să fie predictibile, trebuie discutate conform deciziei CCR și recomandărilor Comisiei de le Veneția, cu șase luni sau un an de zile înainte. În acest moment, depunem moțiunea, părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, este că va trece această moțiune", a precizat recent președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că vineri va trebui depusă moțiunea de cenzură, după angajarea răspunderii Guvernului. El a menționat că social-democrații nu vor face amendamente la acest proiect.

„Avem numărul de semnături pentru a fi depusă și avem și numărul de voturi, cred eu, pentru a adopta această moțiune de cenzură și pentru a demite Guvernul Orban, atât pentru încălcarea acestor reguli democratice, cât și pentru incompetența de care a dat dovadă în aceste trei luni."

Lasă un comentariu