MINISTRUL APĂRĂRII A STABILIT ÎN PORTUGALIA ETAPELE ACHIZIȚIONĂRII URMĂTOARELOR CINCI AERONAVE F-16

Distribuie pe:

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a stabilit în Portugalia principalele etape pentru consolidarea escadrilei de aeronave multirol F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, anume achiziționarea următoarelor cinci aeronave, arată un comunicat al MApN transmis AGERPRES.

 Pe lângă cele 12 aeronave deja cumpărate, aviația militară va mai achiziționa din Portugalia încă patru aeronave multirol pe parcursul acestui an și o a cincea anul viitor, a afirmat ministrul român, care s-a întâlnit cu omologul portughez.

„Este o vizită care vine și completează demersurile demarate cu mai mulți ani în urmă, când România a decis să își creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16", a afirmat Ciucă, potrivit MApN.

El a vorbit în acest context și despre consolidarea industriei române de profil.

„Nu am stabilit etapele și fazele tehnice în care se vor desfășura aceste dezvoltări. Ceea ce s-a stabilit astăzi a fost cadrul general și condiția ca tot ce urmează să se întâmple în continuare, să aibă ca finalitate crearea acestei capabilități de mentenanță în industria aeriană română", a punctat Ciucă.

În acest sens, a spus el, compania portugheză OGMA și compania americană Lockheed Martin și-au arătat disponibilitatea de a sprijini industria română de Apărare iar, în ceea ce privește lucrările de mentenanță planificate în România pentru aeronavele multirol, „din discuțiile care au fost coordonate cu Ministerul Economiei există două locații: Aerostar Bacău și Romaero București".

„Pentru România, se va concretiza și în transferul de cunoștințe și de tehnologie către industria noastră de Apărare, pentru a fi în măsură ca pe durata derulării acestui contract să poată să înceapă tot ceea ce ține de procedurile tehnice pentru modernizarea atât a avioanelor pe care le achiziționăm, cât și a celor 12 deja existente. (...) Cu achiziționarea acestor cinci avioane vom reuși să dezvoltăm o capabilitate de mentenanță a acestor platforme în România și aceasta se va face cu continuarea colaborării cu partea portugheză și, de asemenea, cu implicarea nemijlocită a companiei Lockheed Martin", a evidențiat Ciucă.

Ministrul portughez al Apărării, Joao Gomes Cravinho, a afirmat că două avioane F-16 vor fi livrate României, în iunie, alte două - în octombrie, iar al cincilea, la începutul anului viitor.

„Portugalia și România împărtășesc aceeași viziune cu privire la provocările și amenințările în cadrul NATO", a afirmat Joao Gomes Cravinho.

Ministrul Apărării Naționale a fost, luni și marți, în vizită oficială în Republica Portugheză, la invitația omologului său.

În decembrie, anul trecut, România și Portugalia au semnat contractul pentru achiziția unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting, care vin în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017 și fac parte din programul major de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene Române".

Lasă un comentariu