PROIECT DE REORGANIZARE A MINISTERULUI JUSTIȚIEI

Distribuie pe:

Un proiect de hotărâre privind reorganizarea Ministerului Justiției a fost pus în dezbatere publică, recent, printre măsurile propuse numărându-se desființarea Institutului Național de Criminologie.

„Prezenta hotărâre a Guvernului prevede: desființarea Institutului Național de Criminologie, personalul încadrat la Institutul Național de Criminologie, precum și posturile aferente acestuia fiind preluate de Ministerul Justiției; redistribuirea personalului încadrat în cadrul Institutului Național de Criminologie se face în funcție de necesitățile Ministerului Justiției", se arată în nota de fundamentare postată pe site-ul ministerului.

Conform sursei citate, institutul nu a beneficiat, de la înființarea sa în anul 2018, de numirea unei persoane în funcția de director, atribuțiile acestuia fiind exercitate pe perioade determinate de timp prin delegarea unei persoane din cadrul Ministerului Justiției, iar ulterior din cadrul Institutului Național de Criminologie. De asemenea, numărul redus de posturi prevăzute în schema de personal „face aproape imposibilă conformarea la exigențele legale privitoare la constituirea diverselor comisii, precum și la exercitarea diferitelor funcții în cadrul instituțiilor publice".   

„Pe de altă parte, activitățile pe care le desfășoară la acest moment Institutul Național de Criminologie sunt, de fapt, o parte din activitățile care pot fi exercitate în cadrul unor compartimente din Ministerul Justiției potrivit atribuțiilor ministerului. (...) Toate aceste categorii de activități sunt desfășurate, în acest moment, atât de Institutul Național de Criminologie, cât și de compartimente de specialitate ale Ministerului Justiției. (...) Având în vedere considerentele de mai sus, apreciem că menținerea unei structuri distincte - Institutul Național de Criminologie - nu se justifică, având în vedere că, până la acest moment, operaționalizarea institutului nu a putut fi realizată într-un mod eficient", se mai menționează în nota de fundamentare.

În proiectul de hotărâre se mai prevede înființarea Compartimentului pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiției, având ca atribuții principale crearea și evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul Justiției, elaborarea strategiilor de comunicare, organizarea activităților publice ale ministrului Justiției și ale altor reprezentanți ai ministerului, precum și organizarea conferințelor de presă.

Lasă un comentariu