ORBAN: VREM ÎNSCRIEREA SITULUI ROȘIA MONTANĂ ÎN PATRIMONIUL UNESCO

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a afirmat marți că Guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID).

„PNL a susținut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roșia Montană - n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (...) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere și mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile - n.r.), în care compania a dat în judecată statul român și cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roșiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO", a afirmat Orban, marți, la Parlament.

Luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roșia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

„Valoarea zonei Roșia Montană este recunoscută deja de forurile internaționale și naționale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului", a precizat ministrul Culturii, potrivit unui comunicat.

Conform sursei citate, Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roșia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susținere și asistență tehnică în zonă.

 

„Introducerea Roșiei Montane în UNESCO urmărește blocarea celei mai mari resurse de aur și argint din Europa" 

Înscrierea Roșiei Montane în UNESCO nu urmărește salvarea acesteia, ci blocarea celei mai mari resurse de aur și argint din Europa, care se află acolo, resursă pe care statul român trebuie să o valorifice în interesul cetățenilor săi, afirmă Confederația Sindicală Națională Meridian.

Într-un comunicat remis AGERPRES, confederația atrage atenția premierului Ludovic Orban, membrilor Guvernului și autorităților publice cu atribuții în sfera securității naționale că presiunile exercitate asupra Executivului pentru înscrierea Roșiei Montană în UNESCO aduc atingere gravă intereselor strategice ale României și afectează siguranța națională.

„În comunicatul din 11 iunie 2018 (http://www.csnmeridian.ro/articol/ro/1601/), Confederația Meridian trăgea un semnal de alarmă avertizând autoritățile asupra faptului că înscrierea zăcământului de aur și argint de la Roșia Montană în UNESCO afectează interesele economice și strategice ale României și că introducerea «pe sub mână» a Roșiei Montane în UNESCO, fără nicio considerație față de interesele economice și strategice ale României, reprezintă un act iresponsabil. La fel ca atunci, atragem atenția că nu salvarea Roșiei Montane se urmărește prin introducerea în UNESCO, ci blocarea celei mai mari resurse de aur și argint din Europa, care se află acolo, resursă pe are statul român trebuie să o valorifice în interesul cetățenilor săi", afirmă Meridian.

Confederația subliniază că, prin implementarea proiectului Roșia Montană, România ar fi devenit principalul producător de aur și argint al Uniunii Europene, revitalizându-și industria minieră - ramura strategică a economiei naționale - „într-o perioadă în care prețul aurului și argintului a atins prețuri fulminante".

„Proiectul minier de la Roșia Montană ar fi putut deopotrivă salva comunitatea minieră pe care așa-zișii «salvatori» au condamnat-o la sărăcie și depopulare, membrii comunității fiind obligați să-și părăsească vetrele pentru a-și căuta de lucru în afara granițelor țării, în loc să muncească la ei acasă, în regiunea Munților Apuseni.

Din cauza neimplementării proiectului minier, investitorul a dat România în judecată la ICSID, solicitând despăgubiri de 4 miliarde de dolari, bani pe care îi vom plăti cu toții, din propriile buzunare, în cazul în care România va pierde procesul", se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, înscrierea Roșiei Montană în UNESCO ar fi pus în pericol soarta arbitrajului și, de aceea, în cadrul sesiunii UNESCO care a avut loc în data de 2 iulie 2018 la Manama, în Bahrain, Guvernul României a solicitat amânarea înscrierii dosarului Roșia Montană în UNESCO până la soluționarea litigiului cu investitorul, iar acest lucru a fost aprobat de Comitetul Mondial al Patrimoniului.

„Deși nu cunoaștem motivele care au condus la luarea acestei decizii, din punctul nostru de vedere, Guvernul nu trebuia să amâne dosarul, ci să-l retragă definitiv și să dea drumul la minerit - considerăm că există motive de ordin juridic pentru care Guvernul a solicitat amânarea luării unei decizii până la soluționarea arbitrajului. Ar fi lipsit de orice sens ca statul să revină acum asupra deciziei și să solicite înscrierea Roșiei Montane în UNESCO, tocmai în mijlocul arbitrajului, decât dacă ar fi primit asigurări de la avocați că acest lucru ar fi benefic apărării României în procesul de la Washington. De asemenea, nu înțelegem de ce se fac presiuni pe Guvern, atâta vreme cât termenul până la care România poate să solicite introducerea în UNESCO va expira abia anul viitor și chiar și după aceea, dosarul ar putea fi redepus în orice moment", se afirmă în documentul citat.

Confederația Sindicală Națională Meridian își exprimă profunda îngrijorare cu privire la presiunile exercitate în ultima perioadă asupra premierului Ludovic Orban, a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, și a Guvernului în general, pentru reluarea de urgență a procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO, deși nu există niciun motiv de urgență, existând în schimb riscuri majore asupra poziției statului în procesul de la Washington.

„Solicităm autorităților publice competente verificarea de urgență a motivelor pentru care Guvernul României este supus unor presiuni pentru luarea unor măsuri care pot aduce atingere interesului național, cu consecința pierderii procesului de la Washington și plata unor despăgubiri uriașe, contrar perspectivelor de dezvoltare economică și socială ale României", mai spune Meridian.

 

Lasă un comentariu