PACIENȚII CARE VOR MERGE LA SPITALELE PRIVATE, ÎN CADRUL PROGRAMELOR NAȚIONALE ALE MS, NU VOR TREBUI SĂ PLĂTEASCĂ

Distribuie pe:

Pacienții care vor merge la spitalele private, în cadrul programelor naționale “acțiuni prioritare” ale Ministerului Sănătății (exemplu accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut), nu vor trebui să plătească, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Victor Costache.

Potrivit acestuia, spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe, după adoptarea ordonanței care va modifica Legea Sănătății, trebuie să își asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiți.

“Aceste acțiuni prioritare au o anumită particularitate. Se decontează numai echipamentele și materialele sanitare”, a susținut Costache.

Victor Costache a precizat că nu va fi schimbat parcursul (n.r. - medical) al pacientului după adoptarea ordonanței de modificare a Legii Sănătății.

“Acolo fusese un amendament din 2014 sau 2015 în care se prevedea (apelarea la spitale private - n.r.) dacă este excedată capacitatea centrelor de stat. După cum ați văzut din raportul Comisiei Europene, capacitatea întregului sistem este excedată”, a spus ministrul.

Proiectul de ordonanță de urgență reglementează cadrul legal pentru acordarea unor servicii integrate și servicii conexe în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, având în vedere faptul că în anul 2020 va începe derularea programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul programelor naționale de sănătate curative, pentru unele dintre aceste programe vor fi acordate servicii integrate, care pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii medicale, investigații paraclinice etc.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privați de medicamente și dispozitive medicale.

Lasă un comentariu