CE ESTE NOUL CORONAVIRUS, COȘMARUL AUTORITĂȚILOR SANITARE DIN ÎNTREAGA LUME? CUM NE PUTEM FERI DE CONTAMINARE

Distribuie pe:

Simptomele unei persoane infectate cu coronavirus depind de virus, dar cele mai frecvente includ febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever și chiar moarte. Simptomele sunt similare cu ale gripei, iată de ce este foarte important să fie corect diagnosticată boala.

Coronavirusul se transmite de la persoană la persoană, de obicei după un contact strâns cu un pacient infectat, în rândul membrilor familiei sau într-un cadru medical. Se transmite prin salivă, tușind și strănutând. Prin contacte personale (strângerea mâinilor și apoi atingerea mucoaselor), atingerea unor obiecte contaminate și apoi ducerea mâinii (fără spălare) la ochi, nas, gură. Incubarea durează între 2 și 10 zile. Virusul e contagios și în timpul incubării.

Nu există un vaccin pentru noul coronavirus identificat în China. Fiind o boală nouă, nu există încă niciun vaccin, iar timpul pentru a realiza unul, de multe ori poate fi relativ lung.

Nu există un tratament specific pentru boala cauzată de noul coronavirus. Tratamentul trebuie să se bazeze pe simptomele pacientului. Îngrijirea de susținere poate fi foarte eficientă.

Recomandările pentru reducerea expunerii și transmiterii unei serii de boli respiratorii includ menținerea igienei mâinilor (spălarea deseori a mâinilor cu apă și săpun sau soluții alcoolice) și tractului respirator (strănut sau tuse în batistă sau cu mâna la gură, folosirea unei măști. Aruncați batista folosită într-un coș închis, imediat după utilizare și spălați-vă pe mâini), practici alimentare sigure (evitați carnea crudă sau neîncălzită, fructele sau legumele nespălate și băuturile neacoperite) și evitați contactul strâns, atunci când este posibil, cu oricine prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.

Organizația Mondială a Sănătății vorbește de “risc global ridicat”. În curând, ar putea fi declarată “stare de urgență sanitară internațională”. Se recomandă amânarea călătoriilor inutile în zonele cu risc din China. Zonele de risc ale Chinei sunt disponibile pe site-ul OMS. Dacă este necesar să călătoriți în China, în zone de risc, este recomandat să fiți vaccinați împotriva gripei sezoniere, cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie. Este recomandat să evitați vizitarea piețelor pentru produsele alimentare proaspete de origine animală și animale vii, să evitați contactul cu persoanele care prezintă simptome respiratorii. Spălați-vă frecvent pe mâini! Dacă o persoană dezvoltă simptome respiratorii (tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație) în timp ce se află în zonele cu risc, ar trebui să solicite asistență medicală imediată.

Cu toate acestea, nu are sens evitarea magazinelor, restaurantelor, cartierelor chinezești din Europa. Nici primirea de pachete din China “nu comportă vreun pericol pentru contaminare”, a asigurat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

(Sursa: ziarul.românesc.de)

 

Lasă un comentariu