MARIANA VLAD - PRIMAR BĂLA: DRUMUL MURĂTOAREI, DE LA SARAMURĂ LA PROIECT ...

Distribuie pe:

Reporter: - În discuția noastră preliminară pomeneați de un proiect controversat, din zona Murătura...

Mariana Vlad: - Avem un izvor cu apă sărată în legătură cu care sunt acuzată că n-aș vrea să fac „o scăldătoare", un bazin, ceva. Mă refer chiar la zona numită La Murătoare. Ca să poți face ceva acolo este nevoie mai întâi de o cale de acces. Am făcut deja analiza apei, care a dovedit salinitatea foarte mare a izvorului, am făcut studii geo și hidro și avem debitul necesar; terenul aparține domeniului public, sunt cam 15 ari și l-am cuprins în planul de dezvoltare al comunei. Locul este știut din vechime, acolo era o fântână de unde oamenii scoteau apă sărată folosită la saramură pentru alimente, la frământatul pâinii și la pus murături. Eu vreau ca, anul acesta, să împrejmuiesc zona, să refacem vechea fântână, Murătoarea, iar ulterior să deschidem și un ștrand, cu apă sărată și dulce. Oamenii întreabă de ce nu ne asociem cu un privat, pentru dezvoltarea zonei. Am să fac o consultare în această privință, să văd concret ce-și doresc sătenii, deși eu cred sincer că locul ar trebui păstrat și să facem noi ceva acolo. Lumea dorește să ducem repede un utilaj, să săpăm iute o groapă și să avem instant o scăldătoare. Asta nu se poate, fie și din motive de siguranță. Nu aș dori, Doamne ferește, să avem accidente, persoane înecate sau mai știu eu ce evenimente legate de improvizații. Apoi, dezvoltarea zonei, chiar din punct vedere turistic, nu se poate rezuma doar la a amenaja sumar o baltă drept loc de scaldă. Eu am văzut o astfel de dezvoltare, în Spania, unde comunitatea locală a amenajat și dezvoltat o locație, în jurul unui izvor de apă sulfuroasă. Și ei au ales să păstreze și să valorifice, pentru comunitate, acea resursă naturală. Este, poate, calea mai lungă, dar, eu cred că este cea mai profitabilă, în timp. Doresc mult să dezvolt acest proiect, dar pas cu pas, corect și cu viziune mai largă.

Reporter: - Este un lucru știut, comunitatea din Băla e destul de îmbătrânită. Ce se mai poate face pentru ei?

Mariana Vlad: - Mi-aș dori un cămin de vârstnici unde să asigurăm o bătrânețe liniștită oamenilor. Deocamdată, nu am finanțare, însă problema există și nu aș dori să ajungem să o rezolvăm, la limită, într-un viitor îndepărtat. Până una alta, am reactualizat Planul urbanistic general al comunei Băla, proiect început de vreo 4-5 ani. Chiar dacă suntem o comunitate mică, trebuie să știm ce intravilan avem, să stabilim o dezvoltare planificată și nu haotică a construcțiilor. Planul e în fază de avizare și sper să-l ducem la bun sfârșit, cu sprijinul Consiliului Județean și al Ministerului Dezvoltării. Am și un proiect depus, referitor la extinderea sediului administrativ, care nu e câștigat, dar încercăm să-l finalizăm, prin forțe proprii, din aproape în aproape, an de an. Pe bucăți...

Reporter: - Chiar în fața primăriei am văzut un tractor ce pare nou nouț ...

Mariana Vlad: - Tot prin fonduri europene am achiziționat un tractor cu utilaje atașate, care a sosit în decembrie, anul trecut. Deja am folosit utilajul, la prima deszăpezire. Avem de lucru, cu acest tractor, la întreținerea drumurilor de exploatare, peste 40 de km, dintre care 28 km drum agricol. Ne-am fi dorit noi un buldoexcavator, dar n-am avut destule parale. Am dotat și serviciul de pompieri cu o mașină din Anglia și în ciuda reticențelor oamenilor, știm că o putem folosi, la nevoie. Nu e o mașină mare, dar am făcut 27 de fântâni, până nu aveam alimentarea cu apă, având acoperite, cu surse de apă, Băla și Ercea, din fântâni. Am apelat la bătrânii satului și am construit această rețea de fântâni, pe care s-o folosim la nevoie. De altfel, între 2004-2006, alimentarea cu apă s-a făcut cu fântâni și cișmele stradale. Eu n-am crezut în proiectul acela și de aceea am construit ulterior peste 9 km de aducțiune apă și cam 26 de km de rețea de apă, așa că acum avem conducte pe absolut fiecare străduță din Băla. Doar cine nu dorește nu-și trage apa în curte. Revenind la mașina de pompieri, am folosit-o la dus apă în pășune, la stropit străzile când a fost secetă mare; cu cele două motopompe de care dispunem sper să ne descurcăm, la o adică.

Reporter: - În final, care credeți că sunt învățămintele cele mai importante acumulate de dumneavoastră, acum la sfârșitul a 20 de ani de administrație publică?

Mariana Vlad: - Bunicul meu îmi spunea odinioară „tot timpul să asculți ce spun oamenii; chiar ultimul bețiv din stradă merită ascultat, căci poate vei învăța de la el un lucru mai util decât de la o persoană cu trei facultăți". Vorba aceasta mi-a rămas în minte și chiar am avut experiențe care au confirmat-o pe deplin. Am învățat să-i ascult pe oameni, tot timpul, fie că e vorba de simpli ciobani sau iluștri savanți.

Lasă un comentariu