LA PLECAREA UNUI VETERAN DE RĂZBOI, DESPRE BUCURIILE ȘI DATORIILE VIEȚII

Distribuie pe:

Comunitatea românească ortodoxă din orașul Sărmașu l-a condus marți, 28 ianuarie 2020, pe ultimul său drum pământesc, pe veteranul de război Aurel Hulpe, oștean al păcii, în Al Doilea Război Mondial (1939-1945), creștin practicant, onest și harnic component al întregii comunități sărmășene, iubitor și iubit soț, tată, bunic și străbunic. Cu voia Tatălui Ceresc, și-a încheiat misiunea pământească la vârsta de 98 de ani.

Lângă catafalcul pe care a fost așezat sicriul cu trupul nestricat și neatins de boli sau suferințe al creștinului și veteranului de război Aurel Hulpe s-au aflat credinciosa soție Maria, care, fidelă legămân tului făcut la cununie, în Biserică, în fața altarului, i-a fost alături la bine și la greu, timp de 69 de ani, fiica Rodica, ginerele Ioan, nepoatele Adriana, Ramona, Rodica și cei șase strănepoți. O familie care nu s-a stins, ci, dimpotrivă, a înflorit și a rodit mereu, pentru că a avut la temelie iubirea și bucuriile vieții. Tot acolo s-au aflat cei mai de seamă reprezentanți ai actualei administrații publice locale, domnii Ioan Mocean, primar al orașului Sărmașu, Szallai Imre, viceprimar, camarazii cei mai apropiați din Asociația Națională a Veteranilor de Război din România, colonelul (r) Sever Popovici, președinte al subfilialei Luduș, col. (r) Ioan Rusu, din Luduș, domnul Vasile Smoleac, delegatul asociației pentru zona Sărmașu, colonelul în revervă Ilie Chiorean, veteran din teatrele de operații ale NATO.

Mesajul de condoleanțe al locotenent-colonelului Sergiu Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, a fost citit de preotul paroh dr. Daniel Camară.

Capela, în care părintele protopop onorific Ilie Bucur și părintele duhovnic dr. Daniel Camară au oficiat cea mai mare parte a prohodului, a fost arhiplină. Expresie a prețuirii și respectului de care s-a bucurat creștinul și veteranul de război Aurel Hulpe sunt numeroasele distincții militare care i-au fost conferite după Decembrie 1989, prezentate sărmășenilor de strănepotul Ciprian, titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Sărmașu, acordat în anul Centenarului Marii Uniri (2018), amintirile deosebit de plăcute păstrate de urmașii și cunoscuții săi, zecile de coroane care i-au împodobit mormântul.

Având ca modele înflăcărata lecție de autentic patriotism românesc al părintelui Ilie Bucur Sărmășanu, chipul mereu binevoitor și prietenos al creștinului și veteranului de război Aurel Hulpe, din Sărmașu, sufletul său, izvor de iubire și protecție pământească, faptele sale, mulțumiți și împăcați că nu am făcut degeaba umbră pământului, la adânci bătrânețe poate ne vom ruga la fel ca veteranul de război Aurel Hulpe: “Iar când, fraților, m-oi duce/ De la voi și-o fi să mor,/ Pe mormânt, vă rog, să-mi puneți/ Mândrul nostru Tricolor”.

 

Foto:

2018, Primarul Ioan Mocean i-a înmânat Titlul de Cetățean de Onoareal orașului Sărmașu

Strănepotul Ciprian păstrează distincțiile primite de veteranul Aurel Hulpe

 

Lasă un comentariu