TRIBUNALUL SPECIALIZAT MUREȘ, RĂMAS FĂRĂ PAZĂ DIN PARTEA JANDARMERIEI FIINDCĂ NU FIGUREAZĂ ÎN HG PRIVIND INSTANȚELE

Distribuie pe:

Președintele Curții de Apel Târgu-Mureș, Andreea Ciucă, a declarat joi, într-o conferință de presă, că Tribunalul Specializat Mureș a rămas fără pază din partea Jandarmeriei Române, care nu a putut fi convinsă că și aceasta este tot o instanță de judecată, însă jandarmii spun că Hotărârea de Guvern care enumeră instanțele care beneficiază de acest serviciu nu prevede și termenul de „tribunal specializat".

„De un an și ceva Tribunalul Specializat Mureș s-a mutat în locația de pe str. Bolyai (ca urmare a lucrărilor de reabilitare a Palatului de Justiție, n.r.). Am început din mai 2018 demersuri scrise - până atunci am premers cu demersuri orale - la Ministerul Justiției, la Ministerul Afacerilor Interne, la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și le-am continuat într-una ca să convingem că Tribunalul Specializat Mureș este instanță de judecată. Pentru că au spus că nu pot să asigure paza cu jandarmi, pentru că nu figurează pe listă. Există o HG pe baza art. 121 din legea 304 a organizării judiciare, unde se spune că paza bunurilor, valorilor, controlul accesului și asigurarea ordinii se asigură de către Jandarmeria Română. Și în acest sens este o Hotărâre de Guvern care are ca anexă lista instanțelor, Tribunalul Specializat nu era acolo. Nu a fost nicio problemă până am fost împreună în aceeași clădire, fiindcă s-a mărit dispozitivul, s-a asigurat paza. (...) Poate să aibă câte epitete și adjective o instanță, fiindcă aceea tot o instanță este!", a susținut judecătorul Andreea Ciucă.

Președintele Curții de Apel Târgu-Mureș a precizat că atunci când a fost elaborată acea hotărâre de guvern nu existau tribunale specializate, dar că din 2018 până acum actul normativ a fost modificat de două ori, însă această structură nu a fost cuprinsă, în ciuda demersurilor repetate din partea Curții de Apel Târgu-Mureș.

„Am vorbit și mi s-a spus că în lege se asigură paza curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor, nu scrie de tribunalele specializate. Când a fost făcută legea nu erau tribunalele specializate. Și atât ne-am chinuit, dar nu am obținut nimic. La IGJR a fost o lentoare maximă, nici la Ministerul Justiției nu am găsit o ieșire din pasivitate și practic am rămas fără pază. Drama este că acea HG s-a modificat de două ori de atunci, o dată în decembrie 2018, deși noi din mai făceam demersuri, nu cu povești, vă arăt un dosar cu toate actele (...) S-a modificat în decembrie 2018, s-au introdus probațiunile, pe noi nu ne-au băgat, s-a mai modificat în iunie 2019, au băgat o secție civilă, cred că a Tribunalului Bacău, pe noi iar nu ne-au băgat. Așa că noi plătim pază externă și vorbim avioane de banul public. Nu ai cum să lași instanța fără pază, oamenii își fac treaba, nu le putem reproșa nimic, dar nu suntem liniștiți, instanța trebuie păzită de Jandarmeria Română", a subliniat Andreea Ciucă.

Lasă un comentariu