LA VREME DE GRIPĂ…

Distribuie pe:

Deși, când suntem bolnavi de gripă, ultimul lucru la care ne gândim este mâncarea, aceasta oferă organismului energia și substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa. Iată sfaturile specialiștilor privind regimul alimentar pentru o recuperare cât mai rapidă.

Ce „avem voie"

1. Ciorbă

Indiferent dacă preferați carnea de pui, de vită sau legumele, ciorba este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteți consuma când aveți gripă - de la instalarea simptomelor până la recuperarea completă.

Ciorba ajută la prevenirea deshidratării; consumată caldă, ajută la calmarea durerii de gât și a congestiei.

2. Supă de pui

Supa de pui combină beneficiile ciorbei cu cele ale unor ingrediente suplimentare. Carnea de pui oferă organismului fier și proteine, precum și nutrienții din morcovi, țelină și alte zarzavaturi.

Puteți consuma ciorbă de pui pe toată durata gripei, pentru a vă menține hidratat și sătul; fiți, însă, atenți la conținutul de sare!

3. Usturoi

Deși unii ar crede că este doar un agent alimentar aromatizant, timp de secole, usturoiul a fost utilizat în medicina alternativă, pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv gripa. Potrivit cercetătorilor, suplimentele alimentare cu usturoi, în cazul gripei la adulți, cresc imunitatea și reduc severitatea simptomelor. Cu toate acestea, nu trebuie neapărat să luați suplimente: consumul de usturoi crud poate fi, de asemenea, benefic. Date fiind efectele de creștere a imunității, consumați usturoi încă de la primele semne și simptome ale bolii.

4. Iaurt

Iaurtul cu culturi lactice vii, nu numai că poate ajuta la calmarea durerii în gât, ci stimulează sistemul imunitar, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci, publicat în revista International Immunopharmacology. Iaurtul conține și proteine.

Puteți mânca iaurt când vă doare gâtul, dar asigurați-vă că alegeți iaurturi fără adaos de zaharuri.

5. Fructe care conțin vitamina C

Vitamina C este un element nutritiv important pentru sistemul imunitar, care este deosebit de important când suferiți de gripă. Deși suplimentele pot fi de ajutor, corpul absoarbe mai bine substanțele nutritive, precum vitamina C, din alimentele pe care le consumați (roșii, căpșuni, citrice).

6. Verdețuri

Spanacul, varza, gulia, conopida, prazul și alte legume cu frunze verzi vă pot ajuta, de asemenea, să vă stimulați sistemul imunitar atunci când aveți gripă. Conțin atât vitamina C, cât și vitamina E, un alt nutrient care crește imunitatea.

Combinați verdețurile cu fructele într-un blender sau consumați-le crude, cu puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline. Consumați aceste alimente pe toată durata bolii.

7. Broccoli

Broccoli este o adevărată „uzină nutritivă", aducând multe beneficii organismului, când suferiți de gripă. O singură porție vă oferă vitaminele C și E, care stimulează imunitatea, alături de calciul și de fibrele pe care le conține. Puteți mânca și supă de broccoli, dar, atenție la sare!

8. Făină de ovăz

Când sunteți bolnav, un bol de fiertură de ovăz poate fi o alegere alimentară liniștitoare și hrănitoare. Făina de ovăz, la fel ca și alte cereale integrale, este și o sursă naturală de vitamina E, care crește imunitatea. De asemenea, conține antioxidanți polifenoli, precum și fibre de beta-glucan, care consolidează imunitatea. Pentru mai multe beneficii, alegeți ovăzul integral.

9. Condimente

Spre sfârșitul gripei, s-ar putea să vă confruntați cu o congestie toracică sau inflamarea sinusurilor, anumite condimente, precum ardeiul iute și hreanul, pot ajuta la reducerea congestiei, astfel încât să puteți respira mai bine. Cu toate acestea, când aveți dureri în gât, evitați mâncărurile picante.

Hidratați-vă!

Deshidratarea este specifică bolii. Nu numai că mâncăm și bem mai puțin, dar corpul pierde apă, odată cu transpirația cauzată de febră. Lichidele sunt importante pentru funcțiile organismului, în general, dar pot ajuta și la combaterea congestiei și la eliminarea infecțiilor, în cazul gripei.

În ce privește hidratarea, apa rămâne pe primul loc. Ea acționează ca un factor de detoxifiere a organismului. Dacă nu sunteți „pasionat" de apă sau căutați ceva cu mai multă aromă, puteți consuma: supă, ceai de ghimbir, ceai de plante cu miere, miere și ceai cu lămâie (se amestecă părți egale), sucuri de citrice 100% naturale.

Gripa prosperă și se răspândește mai ușor în medii uscate: creșterea umidității (prin instalarea unui umidificator cu abur rece) în casă reduce inflamația nazală, făcând respirația mai ușoară. Acest lucru este valabil mai ales în timpul iernii, când căldura uscată din interior poate exacerba simptomele. Adăugarea câtorva picături de ulei de eucalipt ar putea, de asemenea, să vă stimuleze respirația. Apa folosită în umidificator trebuie schimbată zilnic pentru a împiedica creșterea mucegaiului și a altor ciuperci. Pentru a obține același efect fără un umidificator, faceți un duș prelungit sau stați într-o baie cu aburi.

…Ce „nu avem voie"

A ști ce produse alimentare trebuie să evităm în timpul gripei este la fel de important ca și a ști ce să mâncăm pe parcursul bolii. Așadar, sunt de evitat:

• alcoolul - scade imunitatea și provoacă deshidratare;

• băuturi cofeinizate - cafeaua, ceaiul negru etc. provoacă deshidratare și, în plus, multe dintre aceste băuturi conțin zahăr;

• produse alimentare procesate - indiferent dacă acestea provin de la un fast-food sau din conservă, cu cât un aliment este mai procesat, cu atât conține mai puține elemente nutritive.

În timpul gripei, organismul luptă să se vindece, așa că este important să-l ajutăm cu alimente hrănitoare.

Regimul alimentar și hidratarea sunt importante. O dietă adecvată și hidratarea sunt esențiale pentru a ne ajuta să trecem peste gripă. Deși cele mai grave simptome ale gripei dispar, în general, după cinci zile, recuperarea poate dura de la una la două săptămâni pentru a ne considera complet vindecați. (surse documentare și traducere - healthline.com, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org)

Simplu, rapid, sănătos

Salată de morcovi și țelină: 2 morcovi mari, 1 țelină, 2 mere mari, zeamă de lămâie, sare, piper.

Se curăță morcovii și țelina, se spală, se dau pe răzătoarea fină. Merele se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă, se lasă 10-15 minute și apoi se storc. Se adaugă zeama de lămâie, sare și piper, după gust.

Borș de praz - 2-3 fire de praz, 2 cepe, 1 morcov, 1 păstârnac, 5-6 linguri de orez, 2-3 linguri de bulion, 1 cană borș, 1 legătură leuștean, sare.

Ceapa, morcovul și păstârnacul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei. Se adaugă prazul tăiat rondele și 2-3 litri de apă. Se lasă la fiert 10-15 minute, apoi se adaugă orezul și bulionul și se lasă la fiert. Când orezul este fiert, se acrește cu o cană de borș fiert separat, se potrivește de sare și se adaugă leușteanul. (Mănăstirea Christiana)

 

Lasă un comentariu