ORA EXACTĂ A LITERATURII ROMÂNE BATE LA CHIȘINĂU

Distribuie pe:

E de admirat faptul că Republica Moldova devine principalul centru de creație și promovare a culturii române și, în speță, a literaturii noastre. Pe harta literaturii române, Chișinăul devine un focar de creație literară românească. În acest proiect de unitate culturală românească se implică, cu profesionalism și dăruire, Academia de Științe a Moldovei. Pentru elita culturală a Basarabiei, cultura română nu are granițe și nu este împărțită în două state românești.

Recent, la Chișinău, a avut loc un eveniment istoric, la fel ca și Congresul studenților din 1871, de la Putna, sau înființarea Academiei Române din 1867. Ziua de 24 Ianuarie 2020 a fost marcată printr-un eveniment important la nivelul literaturii române. Discutăm de lansarea, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a unei lucrări inedite: „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni" (în propria lor viziune), coordonată de academicianul Mihai Cimpoi, autor și director de proiect, Traian Vasilcău. Solicitat de Serviciul de presă al AȘM, acad. Mihai Cimpoi a menționat că volumul lansat este o lucrare biobibliografică, care prezintă biografiile scriitorilor români și referințele critice. Conceptul original al lucrării constă în faptul că toate materialele sunt prezentate în viziunea autorilor, deci, așa cum își concep ei biografia de creație și biografia ca atare, biografia de viață. „Nu există până la ora actuală un dicționar de felul acesta, care să adune scriitori români din întreaga lume. Enciclopedia se prezintă ca un fel de pandant ilustrativ, de completare, la „Dicționarul general al literaturii române", dar acesta este un dicționar de tip academic, cu analize foarte ample ale operei. Noi ne-am limitat, dat fiind spațiul foarte restrâns, la biografie și bibliografie", a spus criticul literar, cu referire la ideea de a edita o asemenea lucrare de anvergură. Întrebat care au fost criteriile de selecție a scriitorilor, acad. Cimpoi a specificat că a fost inclus orice scriitor care are câteva cărți, este activ, văzut, citit, indiferent dacă este membru al uniunilor de creație, societăților literare etc.

Acad. Mihai Cimpoi a remarcat că la volumul lansat s-a muncit 10 ani, întrucât a necesitat o muncă aplicată cu fiecare material aparte, dar, din lipsă de finanțare, tiparul respectiv, bineînțeles, a întârziat. Enciclopedia include 1.146 de scriitori din perioada contemporană, care scriu românește, din 50 de țări ale lumii. Volumul va fi distribuit, în primul rând, marilor biblioteci și autorilor care vor dori să-l procure, a declarat coordonatorul lucrării. La cititorul de rând va ajunge mai greu, fiind vorba de un tiraj de 1.200. „Distribuirea este un mecanism foarte complicat, fiindcă volumul este tipărit în Republica Moldova, va fi foarte greu de trecut Prutul cu el. De aceea, ne vom adresa Departamentului Românilor de Pretutindeni, poate va găsi o modalitate ca să ia pentru autorii din România", a mai spus acad. Cimpoi. Sperăm că Bucureștiul va răspunde pozitiv și nu se va complace în lupte politice sterile și ordonanțe „berline". Enciclopedia a fost lansată la umbra statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

„Iată cum ar trebui să arate o «Columnă a Culturii naționale»: Scrisă cu Iubire de Neam și zugrăvită cu aurul sufletelor despovărate de ura și zavistia nimicitoare de Frați! Și de astăzi ducem în palme Casa celor 1.146 de scriitori neuitați", a afirmat poetul Traian Vasilcău, un promotor și o voce distinctă a poeziei contemporane românești. La lansare au mai vorbit acad. Vasile Tărâțeanu și dr. hab. Nicolae Matcaș. De remarcat este faptul că în cadrul Enciclopediei se regăsesc numeroși scriitori clujeni. Pentru literatura română, ora exactă a început să bată de la Chișinău, iar soarele românismului răsare din Basarabia. „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni" a făcut unirea culturală a tuturor românilor și va fi fundamentul unirii celor două state românești în curând. Capitala culturii române este, din 24 Ianuarie 2020, la Chișinău.

Lasă un comentariu