„SE ÎNVRĂJBEȘTE POPORUL ÎMPOTRIVA NOASTRĂ CA ȘI CÂND AM FI O CATEGORIE SOCIALĂ ORIBILĂ"

Distribuie pe:

Președintele Asociației Magistraților din România (AMR), Andreea Ciucă, a declarat joi, într-o conferință de presă, că prin atitudinea clasei politice la adresa magistraților, poporul este învrăjbit împotriva acestei categorii profesionale.

Magistrații de la Curtea de Apel Târgu-Mureș vor judeca doar cauzele urgente până când Curtea Constituțională a României se va pronunța pe legea privind abrogarea pensiilor de serviciu și reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale, a precizat Andreea Ciucă, ea fiind și președintele Curții de Apel Târgu-Mureș.

„Nu vrem să ne erijăm într-o elită care are dreptul la tot, dar nu are nicio obligație, dar nici nu putem să spunem că e normal să fim tratați la venitul minim pe economie sau la un nivel de pregătire de liceu (...) Colegii din Cluj sunt singurii din țară care au reluat activitatea, singurii care și-au făcut Adunare Generală să reia activitatea când multe curți de apel au continuat. Clujul este o nefericită excepție din această perspectivă și noi mergem înainte pe hotărârea din 22 ianuarie. În funcție de ce se va întâmpla la CCR, când se va fixa termenul, dacă va fi un termen apropiat (...) Vom vedea în funcție de procedură cât vom sta în acest protest, dar cu siguranță când acest protest va înceta, vom avea minuta și sigur le vom spune și avocaților (...) E populist și demagogic și mai ales acea abordare, nu pot să îi găsesc acum epitetul, este inadmisibil, indiferent pe ce palier te situezi, orice standard politic admisibil, a compara pensia de serviciu a magistratului în contrapondere cu alocația copiilor. Cum poți să spui? Fă ce trebuie făcut în calitate de stat de drept pentru nevoile sociale și dă ce trebuie copiilor! Noi niciodată nu am spus să se abroge pensia militarilor (...) Se învrăjbește poporul împotriva noastră ca și când noi am fi o categorie socială oribilă pe fața pământului", a declarat Andreea Ciucă.

Magistratul a arătat că politicienii invocă principiile europene și actele internaționale doar atunci când le convine, iar atunci când trebuie să se recunoască o stare de fapt, aceste lucruri sunt ignorate.

„Urlăm de nu mai putem despre principiile europene și despre actele organismelor internaționale numai atunci când ne convine să facem ceva. Când trebuie să recunoaștem o stare de fapt existentă în Europa, atunci nu mai facem trimitere la nimic. Rapoartele Comisiei de la Veneția, rapoartele GRECO, Comisia Europeană peste tot este vorba despre independența justiției și la cele despre România, uitați-vă la MCV, la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, la Asociația Europeană a Judecătorilor care spun clar că independența financiară este o parte inerentă a independenței judecătorului (...) Și Curtea Constituțională a avut două decizii, în care face și o comparație. Spre deosebire de Germania sau de țările scandinave, restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile din România sunt mult mai multe și mai grele", a subliniat Andreea Ciucă.

Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Târgu-Mureș a hotărât suspendarea activității de judecată, cu excepția cauzelor cu caracter urgent, ca formă de protest, începând cu data de 27 ianuarie și până la respingerea sau retragerea proiectului legislativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

 

Lasă un comentariu