ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

“DE OPT LUNI STAU ÎN PENITENCIAR, COMPLET NEVINOVAT”

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, le-a spus marți judecătorilor de la Instanța supremă că stă de opt luni “complet nevinovat” în Penitenciarul Rahova și le-a cerut să anuleze sentința prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a fost adus, marți dimineața, de la Penitenciarul Rahova la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde s-a judecat o cale extraordinară de atac introdusă de fostul lider al PSD împotriva deciziei de condamnare.

În sala de judecată, Dragnea a declarat că este nevinovat și a cerut să fie achitat.

“Vreau să mă refer la două lucruri. În primul rând, la un neadevăr - afirmația DNA că eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, că lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid, un neadevăr ca multe altele folosite de acest parchet. (...) Eu cred cu tărie că sunt complet nevinovat și stau de opt luni nevinovat în Penitenciarul Rahova. De aceea nu am plătit prejudiciul, pentru că nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la aprecierea dumneavoastră dacă voi sta în continuare nevinovat la închisoare sau dacă veți dispune eliberarea”, le-a spus Dragnea magistraților.

Avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a explicat că fapta de care este acuzat fostul lider PSD nu este prevăzută de legea penală, făcând trimitere la prevederi din Codul muncii, cu referire la modul în care Floarea Alesu ar fi trebuit să le sancționeze pe cele două angajate de la DGASPC Teleorman.

Instanța a rămas în pronunțare pe recursul în casație introdus de Dragnea.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanța supremă, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider social-democrat a contestat condamnarea prin introducerea a două căi extraordinare de atac - contestația în anulare și recursul în casație.

Pe 10 decembrie 2019, magistrații i-au respins contestația în anulare, iar recursul s-a judecat marți.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menținerea ilegală în posturi a două angajate - Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica.

Cele două nu s-au prezentat la serviciu și nici nu au prestat vreuna dintre activitățile înscrise în contractul lor de muncă, semnat cu DGASPC Teleorman, desfășurându-și de fapt activitatea la sediul Organizației PSD Teleorman, a arătat DNA.

Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze și să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influența pe care o avea în calitate de președinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica să fie menținute în funcție la DGASPC Teleorman.

 

“DACĂ VOR FI ALEGERI ANTICIPATE, ALDE VA CANDIDA PE LISTE PROPRII; ACEEAȘI FORMULA ȘI PENTRU LOCALE”

ALDE va candida pe liste proprii, dacă vor fi alegeri anticipate, aceeași formulă fiind păstrată și la alegerile locale, a declarat liderul partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.

“Dacă vor fi alegeri anticipate, ALDE va candida singur, pe liste proprii. Am discutat acest lucru cu colegii mei, avem o capacitate organizatorică net mai bună decât în anul 2016, când am participat tot singuri, și la alegerile locale, și la alegerile parlamentare. Am văzut că au fost unele comentarii că am fi fost ajutați la vremea respectivă. Nu știu de cine am fi fost ajutați, cine putea să ne ajute, nu știu cum ar fi putut să ne ajute, când am candidat singuri. PSD și-a maximizat scorul, după cum știți, și noi am obținut scorul prin propriile noastre eforturi. Și în cazul alegerilor locale va fi aceeași formulă. Vă pot spune că suntem într-un proces de atragere de oameni de valoare, care să candideze. În primul rând, facem selecția din rândul propriilor noștri candidați, dar sunt și organizații care, în ultima perioadă, ne-au făcut propuneri de oameni care să fie aduși în partid, cooptați oameni care au o carte de vizită profesională, o experiență, care să îi recomande pentru diferitele poziții, fie la nivel local, fie la nivel parlamentar”, a spus Tăriceanu, într-o conferință de presă, la sediul central al ALDE.

El a adăugat că pot exista anumite înțelegi, la nivel local, pentru alcătuirea unor coaliții cu scopul de a susține anumiți candidați.

“Pot să existe anumite înțelegeri la nivel local. Am și avut discuții cu câteva organizații care mi-au vorbit despre aceste înțelegeri. Vă dau un exemplu - într-unul din județele din Ardeal, colegii vor să aibă lumină verde să poată să facă o coaliție de partide, în plan local, care să le dea mai multe șanse pentru alegerea primarului și cred că și în alte județe ne vom afla în astfel de situații. Asta nu reprezintă o tendință generală, ci mai degrabă cazuri particulare”, a afirmat Tăriceanu.

 

“PLANUL PENTRU ANTICIPATE EXCLUDE VARIANTA CA ORBAN SĂ DEMISIONEZE”

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat că planul liberalilor pentru declanșarea alegerilor anticipate exclude varianta ca premierul Ludovic Orban să demisioneze din funcție.

“Premierul nu are de ce să demisioneze. Planul nostru exclude această variantă”, a spus Roman, după ședința Biroului Executiv al PNL, întrebat dacă o demisie a lui Ludovic Orban din funcția de premier ar putea deschide calea pentru anticipate.

Roman a subliniat că alegerile anticipate reprezintă o promisiune a PNL care va fi îndeplinită.

“Tot ce a promis în campania electorală, PNL va livra ca și promisiune îndeplinită, fie că vorbim de pensii speciale, alegerea primarilor în două tururi, fie că vorbim de desființarea Secției speciale. (...) Rugămintea este să mai aveți răbdare câteva zile și tot ceea ce am promis va fi livrat. Există și procedura constituțională a angajării, există și procedura ordonanțelor de urgență. Sunt lucruri pe care PSD nu le va înghiți”, a spus Roman.

El a fost întrebat dacă aceste promisiuni vor fi subiectul unei angajări a răspunderii sau unei ordonanțe de urgență.

“Nu vom devoala public acest lucru. A fost o discuție pe care am avut-o astăzi în cadrul Biroului Executiv, președintele partidului a fost mandatat împreună cu Raluca Turcan și cu subsemnatul, în calitate de lider de grup, (...) a fost discuția pe anticipate. Practic, organizarea sesiunii extraordinare se leagă cu acest pas”, a afirmat Roman.

El a mai indicat că cel mai devreme alegerile locale vor avea loc pe 24 mai, iar cel mai târziu pe 14 iulie.

“În câteva zile vom face și public acest calendar, pentru că noi ne dorim alegeri anticipate pentru alegeri generale”, a mai spus Florin Roman.

 

“ALEGERILE ANTICIPATE ANUNȚATE DE PNL - O PERDEA DE FUM”

Deputatul PSD Daniel Suciu a susținut, luni, că alegerile anticipate anunțate de PNL sunt o “perdea de fum”, arătând că acest proces trebuie declanșat prin demisia premierului Ludovic Orban.

El a afirmat, totodată, că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură dacă va fi adoptată alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

“Observăm și astăzi preocupările PNL de a muta atenția publică de la nenorocirile din ultimele două luni. În esență, în fiecare zi din ultimele două luni aflate la guvernare, PNL în frunte cu Ludovic Orban ne spun exact același lucru, că vor alegeri anticipate. (...) De săptămâna trecută avem garanția că de la 1 septembrie anul acesta nu se vor mări salariile cadrelor didactice și cifrele din bugetul ministerului sunt destul de evidente. (...) De asemenea, știu că este dureros pentru prim-vicepreședintele PNL, domnul Rareș Bogdan, că se discută în spațiul public despre teme care dor. Nu-i cred pe cei de la PNL atunci când ne tot dau asigurări și decizia lor la a 54-a cafea între președinte și premier de a ne spune din nou că vor alegeri anticipate. Nu este decât o perdea de fum, care să acopere că de două luni de zile dau din colț în colț, că nu găsesc soluții pentru un lucru elementar și anume mărirea alocațiilor pentru copii”, a spus Suciu, la Parlament.

Potrivit acestuia, în cazul declanșării anticipatelor, “mingea este în terenul” PNL și premierul Ludovic Orban trebuie să demisioneze.

“Declanșarea acestui proces ține de premierul Ludovic care mai vrea să-și dea demisia, nu mai vrea. Nu știe dacă să meargă pe varianta președintelui. În schimb, suntem în Parlamentul României, dacă vor să declanșeze și să arunce România într-o criză politică, mutarea este la ei, alegerea este la ei și nu are decât premierul, în aceste condiții, să-și dea demisia, dar nu pentru păcăleli, ci să-și dea demisia pentru că de două luni de zile este o guvernare profund nedemocratică. Niciodată nu am avut atâtea asumări, niciodată nu am avut atâtea declarații în contradictoriu și niciodată nu am avut o asemenea lipsă de soluții pe niște lucruri profund democratice”, a declarat social-democratul.

Suciu a indicat că PSD va depune o moțiune de cenzură dacă legislația electorală va fi modificată.

“PSD a spus și ieri, spune și azi și va spune și mâine același lucruri: nu se schimbă regulile și legislația electorală, cu mai puțin de un an de zile înainte. Comisia de la

Veneția a spus-o. Nu poți îndrepta un rău cu un alt rău. Aduc aminte că în 2011 decizia de a fi organizate într-un sigur tur a aparținut celor de la PDL, contopiți astăzi într-o mare liberală. Vom depune moțiune de cenzură dacă se schimbă regulile jocului în timpul jocului. (...) În situația în care vom avea motive temeinice pentru a depune moțiune de cenzură, așa cum am anunțat, o să o facem, iar o eventuală cădere a unui Guvern prin moțiune de cenzură înseamnă că acel Guvern nu mai are majoritate parlamentară. În momentul în care vom ajunge la acel moment vom discuta cu toate partidele parlamentare și vom lua deciziile care se impun”, a explicat el.

Daniel Suciu a susținut că social-democrațiilor nu le este teamă de niciun fel de alegeri. “Avem câteva decizii ale CCR care spun că nu este bine să organizezi alegeri de o anumită tipologie, cum sunt alegerile locale, suprapus cu alegerile parlamentare”, a adăugat deputatul PSD.

El a declarat, de asemenea, că problema pensiilor speciale se rezolvă în Parlament. “Suntem partenerii celor care vor eliminarea pensiilor speciale”, a completat Suciu.

 

“DACĂ SE DESFIINȚEAZĂ SECȚIA SPECIAL PENTRU MAGISTRAȚI, ALDE AR PUTEA DA TONUL UNEI MOȚIUNI DE CENZURĂ”

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, în cazul în care Guvernul va desființa Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, partidul pe care îl conduce ar putea să dea tonul în ceea ce privește o moțiune de cenzură.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă ALDE va susține o moțiune de cenzură inițiată de PSD în cazul în care Guvernul desființează SIIJ, Tăriceanu a răspuns că partidul pe care îl conduce a fost mai vocal pe acest subiect decât social-democrații.

“Nu știu de ce trebuie să susținem o moțiune a PSD, că în această privință văd că PSD vorbește foarte puțin, mai vocali am fost noi, deci aș putea să spun că noi am putea să dăm tonul în această chestiune, dar vă reamintesc că acordul pe care l-am semnat cu domnul prim-ministru prevedea în mod explicit situația secției și am spus următorul lucru atunci - da, suntem de acord ca în Parlament să existe o dezbatere legată de toată legislația referitoare la organizarea și funcționarea secției, dacă sunt anumite lucruri care trebuie corectate, trebuie să discutăm cu asociațiile profesionale și să vedem care sunt lucrurile care trebuie corectate”, a afirmat liderul ALDE.

El a menționat că rămâne la convingerea că trebuie să existe în România și o responsabilitate a magistraților.

“Nu vreau să ne întoarcem la perioada de dinainte de 2016, când nu exista niciun fel de urmă de responsabilitate și, din acest motiv, am asistat cu toții la derapaje grave în Justiție în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a susținut Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Lasă un comentariu