CONSUMUL DE ALCOOL ÎN TIMPUL SARCINII REDUCE CAPACITATEA COGNITIVĂ A COPIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Bristol, citați de descopera.ro, susțin că femeile care consumă alcool în timpul sarcinii riscă să afecteze capacitatea cognitivă a copiilor.

„În cadrul cercetării noastre, au fost examinate 23 de studii publicate pe tema consumului de alcool în timpul sarcinii și au fost identificate dovezi clare că această practică poate să ducă la reducerea capacității cognitive a copiilor, dar și la o greutate mai mică a bebelușilor la naștere.

Pentru a studia efectele consumului de alcool în timpul gravidității, am combinat, pentru prima dată, rezultatele mai multor proiecte de cercetare. Metodele folosite în cadrul cercetării au inclus studii tradiționale, precum teste aleatorii controlate, alături de strategii alternative, cum ar fi compararea copiilor din aceleași familii ale căror mame au redus sau au crescut consumul de alcool între sarcini, precum și o abordare bazată pe markeri genetici, denumită randomizare mendeliană.

Toate cercetările incluse au încercat să compare elemente corespondente din grupuri de persoane care diferă doar în ceea ce privește expunerea la alcool în timpul sarcinii. Totuși, studiul este limitat în abilitatea de a stabili cantitatea de alcool care provoacă aceste efecte negative.

Numărul dovezilor care atestă efectele dăunătoare ale alcoolului asupra copiilor, înainte de naștere, este în creștere, iar cercetarea noastră este prima care a luat în calcul gama completă de studii pe această temă. Este puțin probabil ca rezultatul să fie întâmplător, dacă luăm în calcul o varietate de abordări și de rezultate.

Cercetarea noastră confirmă actualul consens științific: consumul de alcool în timpul sarcinii afectează capacitățile cognitive ale unui copil, mai târziu, pe parcursul vieții, inclusiv activitățile de învățare.

Acest mesaj este mai important ca niciodată, având în vedere studii recente prin care industria alcoolului promovează informații derutante despre adevăratul impact al consumului de alcool în timpul sarcinii asupra sănătății", atrag atenția oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu