ANGAJATORII ROMÂNI VOR FI OBLIGAȚI SĂ LE OFERE PĂRINȚILOR PROGRAM DE LUCRU FLEXIBIL!

Distribuie pe:

Până în anul 2022, România va trebui să transpună în legislația națională o directivă a Uniunii Europene (UE), conform căreia angajații vor putea să solicite un program adaptat nevoilor lor, care să le permită să își îngrijească copiii.

Măsurile sunt cuprinse în Directiva europeană nr. 1158/2019, aplicabilă din august 2019, care stabilește, printre altele, ca lucrătorii ce au copii cu vârsta de până la opt ani să beneficieze de un program de lucru flexibil, ce ar trebui să le permită să îi îngrijească pe cei mici.

Directiva stabilește doar limita maximă de vârstă a copiilor pentru care părinții pot cere formule flexibile de lucru (opt ani), dar fiecare stat membru al UE poate stabili, atunci când transpune măsura în legislația locală, o limită de vârstă mai mare.

Potrivit directivei europene, angajatorii vor fi obligați să răspundă la solicitările de schimbare a programului de lucru, într-un termen rezonabil, iar orice refuz va trebui motivat. Dacă programul de lucru flexibil se va aplica pe o perioadă limitată, salariatul va putea reveni, la finalul acesteia, la programul de muncă inițial.

De asemenea, atunci când se schimbă circumstanțele, angajatul va putea solicita revenirea la programul inițial de lucru și înainte de încheierea perioadei convenite. După cum este prevăzut în directiva europeană, statele UE pot condiționa dreptul de a solicita un program flexibil de lucru, de o anumită vechime în muncă.

Pe lângă programul flexibil de lucru pentru cei care au copii mici, directiva europeană mai prevede introducerea unui nou tip de concediu, respectiv cel de îngrijitor, și modificarea duratei concediului de paternitate și a concediului de creștere a copilului.

Concediul de îngrijitor va fi de 5 zile, iar angajații îl vor putea solicita pentru urgențe sau în cazul în care unul dintre membrii familiei este bolnav. Directiva mai recomandă ca aceste zile să fie plătite la valoarea la care este plătită o zi de concediu medical, iar concediul de paternitate va avea minimum două săptămâni în statele membre UE, pe când concediul de creștere și îngrijire a copilului va trebui să fie de minimum 4 luni.

„Pentru a încuraja lucrătorii care sunt părinți și îngrijitorii să rămână în câmpul muncii, acești lucrători ar trebui să poată să își adapteze programul de muncă în funcție de necesitățile și preferințele personale.

În acest scop și având în vedere nevoile lucrătorilor, aceștia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, în scopul de a-și adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri.

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulți părinți și lucrători care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care au un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor.

Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piața muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale. Atunci când au copii mici, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate.

Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii", se arată în nota de fundamentare a directivei europene.

Lasă un comentariu