TÂRGU-MUREȘ - AL PATRULEA TRANSPLANT DE CORD DIN ACEST AN

Distribuie pe:

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș a efectuat, sâmbătă, al doilea transplant de cord din această săptămână și al patrulea din acest an, ritmul alert reprezentând un record pentru singurul centru din România care efectuează astfel de operații.

„Am efectuat un nou transplant, la două zile de la ultimul, fiind al patrulea din acest an. Ne bucurăm că am reușit să salvăm viața unui pacient de 49 de ani din județul Mureș, care aștepta o inimă compatibilă de doi ani, internat în clinica din Târgu-Mureș în stare gravă, era la capătul resurselor biologice și ne bucurăm că a fost disponibil un cord de a cărui evoluție, până acum, suntem mulțumiți. Intervenția a început la ora 10, a durat aproximativ 6 ore și jumătate, fără incidente. O echipă de la noi, formată din trei chirurgi, un medic specialist și trei rezidenți, s-a deplasat în cursul nopții la Oradea, de unde au prelevat cordul de la un pacient de 40 de ani", a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu.

Medicul a subliniat efortul colectiv pentru aceste intervenții, la care au participat chirurgi, cardiologi, anesteziști, unii aflați în timpul lor liber, și „fără al căror efort colectiv, medicina de performanță nu se poate face". „Acest lucru este lăudabil, dar trebuie apreciat de toți cei care conduc sănătatea. Cordul a venit cu oarecare întârziere, din cauza condițiilor meteo, am avut emoții. Am ajuns la o ischemie la limită de patru ore. Motivele sunt și problemele de infrastructură și transport, inima fiind cel mai sensibil organ la ischemie și noi fiind în permanență contra cronometru. Vreau să mulțumesc celor care s-au  mobilizat, celor din echipa noastră, precum și celor care au efectuat transportul. Elicopterul a zburat pe ceață, a aterizat la 30 de kilometri de Târgu Mureș și de acolo cordul a ajuns cu greu la spital. Și sperăm să fie un semnal de alarmă, pentru că aceste lucruri pot să fie îmbunătățite. Faptul că am ajuns aici și suntem la al patrulea transplant și facem matematică, înmulțim cu 12, ajungem la o cifră care nu a mai fost făcută niciodată în România, dar nu sunt atât de optimist", a arătat doctorul Suciu.

În opinia sa, această performanță se datorează faptului că s-au schimbat mentalități, medicul afirmând că apreciază activitatea Agenției Naționale de Transplant, care are o preocupare mai mare pentru identificarea și oferirea donatorilor.

„Dar sunt încă multe de făcut. Probabil încă nu s-a înțeles că medicina de transplant este una de excelență, nu este una de fațadă. Este o chirurgie care salvează vieți și trebuie susținută în România", a precizat Horațiu Suciu. (sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu