E.ON ENERGIE ROMÂNIA A FINALIZAT „AUTOSTRADA ELECTRICĂ" IAȘI - TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

• Prin intermediul stației de încărcare a mașinilor electrice de la Târgu-Mureș, funcțională din această săptămână, se încheie amplasarea unităților de încărcare pe ruta Iași-Gheorgheni-Târgu-Mureș;

• Numărul stațiilor puse în funcțiune de către E.ON Energie România ajunge la 15, în prezent fiind în curs de instalare stația de la Râmnicu Vâlcea;

• Până la finele anului 2020, prin proiectul NEXT-E, în România vor fi instalate 40 de unități de încărcare rapidă, dintre care 19 de către E.ON, iar 21 de către MOL România.

Târgu-Mureș, 31 ianuarie 2020 - E.ON Energie România a pus în funcțiune o nouă stație de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, în perimetrul stației de servicii MOL din Târgu-Mureș, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 240, fiind astfel finalizată „autostrada electrică" pe ruta Iași-Gheorgheni-Târgu-Mureș. Posesorii de mașini electrice au astfel asigurată infrastructura de încărcare de-a lungul întregului traseu, prin intermediul stațiilor de la Iași, Târgu Frumos și Cristești (jud. Iași), Tașca (jud. Neamț), Gheorgheni (jud. Harghita), Sovata și Târgu-Mureș (jud. Mureș).

Până acum, E.ON Energie România a montat 15 stații, dintre care 7 pe traseul Iași-Gheorgheni-Târgu-Mureș, celelalte 8 fiind în localitățile: Piatra Neamț și Roman (jud. Neamț), Bacău, Suceava, Adjud (jud. Vrancea) și București. Totodată, în această perioadă se derulează lucrări

 de montare a unității de la Râmnicu Vâlcea, în cadrul stației de servicii MOL, situată pe strada Calea lui Traian nr. 166.

Inițiativa face parte din proiectul NEXT-E,cofinanțat din fonduri europene prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF), prin care E.ON Energie România și-a propus să instaleze 19 unități de încărcare rapidă a autovehiculelor, alte 21 urmând să fie instalate de către MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.

Stația de încărcare de la Târgu-Mureș are o putere maximă de 93 kW. Astfel, timpul mediu de încărcare a unei mașini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. În locație este instalată câte o stație de tip fast charge 2x50 kW (curent continuu) + 1x43 kW (curent alternativ). De asemenea, stația are minimum 2 locuri de parcare.

În plină dezvoltare se află și „autostrada electrică" Iași-București, pe traseul căreia sunt instalate până acum stații la Târgu Frumos, Roman, Bacău și Adjud. Până în prezent, prin intermediul stațiilor NEXT-E, posesorii de autovehicule electrice sau hibrid au utilizat 18 mii de kWh de energie electrică și au parcurs peste 100 de mii de km. Cele mai multe încărcări s-au făcut la stațiile din Suceava, Roman și Iași.

Stațiile sunt integrate într-un sistem de monitorizare și gestionare a sesiunilor de încărcare. Acest sistem asigură supravegherea non-stop a respectivei unități și are posibilitatea de a rezolva de la distanță eventualele incidente apărute în timpul încărcărilor. În plus, eventualele probleme apărute la stațiile de încărcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7, la un call center al E.ON.

Utilizatorii de vehicule electrice pot accesa și rezerva stațiile direct pe site-ul eondrive.ro sau prin aplicația mobilă E.ON Drive, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. De asemenea, acestea pot fi vizualizate pe platforma online Plugshare.

Rețeaua pan-europeană NEXT-E va include 6 țări diferite, iar 40 de stații de încărcare electrică din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate în România și amplasate pe rutele: Suceava-Bacău-Călărași, Constanța-București-Timișoara și Iași-Târgu-Mureș - Alba Iulia. Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice, aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T), se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România, facilitând transportul rutier cu emisii reduse de CO2 și impact redus asupra mediului.

Lasă un comentariu