DACĂ ALBINELE DISPAR...

Distribuie pe:

Ca apicultori, ne petrecem o mare parte din timp în stupină, alături de mica minune a naturii care este albina. În ultimii ani, observăm că sunt tot mai puține flori spontane și faptul că în perioada culesului, de cele mai multe ori, timpul este nefavorabil.

Meteorologii ne informează că are loc o accelerare a fenomenului de încălzire globală, că ultimul secol a fost cel mai călduros, crescând temperatura medie cu 2°C și, ca urmare, au loc schimbări majore în evoluția vremii, călduri excesive, secetă, inundații, vânturi puternice, incendii, tornade și altele. În ultima lună au fost precipitații de 2,8 l/mp, față de media climatologică de 33,6 l/mp la noi în țară.

Președintele Apimondia, Philip McCabe, prezent la Târgul Apicol de la Blaj, în martie anul trecut, și-a exprimat îngrijorarea privind unele aspecte din apicultură, precum: lipsa continuității culesului, creșterea agresivității pesticidelor și insecticidelor asupra vieții albinelor, înmulțirea acarianului Varooa, mortalități anormale la albine, părăsirea stupului de către albine (fenomenul CCD), tot mai puțini tineri în apicultură.

Pentru anul 2020, care a început în august anul trecut și se încheie în iulie anul curent, trebuie avută în vedere seceta din toamnă, care nu a favorizat un cules de nectar și polen pentru dezvoltarea familiilor de albine, acestea au intrat în iarnă uzate și bolnave. În același timp, seceta nu a favorizat apariția mlădițelor pe care urma să crească, în primăvară, ciorchinele de flori, pe arborii și arbuștii meliferi, fenomen asociat cu existența a numeroși acarieni Varooa. De altfel, sunt tot mai multe semnale că în numeroși stupi sunt numai 4-5 rame cu albine, existând și mortalități importante.

Ne aflăm la începutul lunii februarie. Începând de acum, să acordăm o atenție sporită stupilor, astfel: asigurăm liniștea în stupină, urmărim zborul de curățenie; efectuăm controlul sumar (când timpul ne permite); revizia de primăvară la peste 14°C, ocazie cu care să notăm în carnetul stupinei puterea familiei de albine, cantitatea hranei, prezența și calitatea mătcii; este recomandat să trimitem probe la laboratorul DSVSA; asigurăm apă în stupină, inclusiv apă cu sare; ridicăm fagurii neacoperiți, deformați sau mucegăiți; împachetăm suplimentar pentru asigurarea în cuib a unei temperaturi de 34-36°C; unificăm familiile slabe și le întărim pe cele mijlocii; introducem treptat rame clădite pentru ouat și rame cu faguri artificiali, când înfloresc pomii; stimulăm prin descăpăcirea fagurilor cu miere; stimulăm la trei zile cu 200-300 gr sirop de zahăr; asigurăm culesurile timpurii la alun, salcie, corn, rapiță, salcâm, urmând apoi culesurile de la florile din vară.

Ca apicultori, pe lângă dorința de a obține recolte apicole corespunzătoare muncii și cheltuielilor financiare, este în responsabilitatea noastră ca, alături de alți factori implicați, să ocrotim albinele, să nu uităm niciun moment avertismentul marelui savant, laureat al premiului Nobel, Albert Einstein (1879-1955) - “Dacă albinele dispar, în patru ani dispare omenirea”.

Tema de mai sus a fost obiectul unei largi dezbateri a numeroși participanți la învățământul apicol din data de 30 ianuarie a.c., desfășurat la sediul ACA Mureș, în prezența președintelui filialei, ing. Vasile Bota și a vicepreședintelui, ing. Cristina Cojocaru.

Lasă un comentariu