REPREZENTANȚII ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ S-AU ÎNTÂLNIT CU PREMIERUL ORBAN

Distribuie pe:

În data de 30 ianuarie 2020, o delegație a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), a avut o întrevedere cu domnul Ludovic Orban, prim-ministru al Guvernului României, la Palatul Victoria, reuniune în cadrul căreia au fost prezentate prioritățile comunităților românești din județele Harghita, Covasna și Mureș din domeniile: cultură, învățământ, mass-media, administrație publică locală, infrastructură, precum și cele ale îmbunătățirii conviețuirii interetnice, se arată într-un comunicat de presă dat publicității.

Printre problemele aduse în discuție s-au numărat: stoparea scăderii drastice a populației românești din cele trei județe; identificarea unor soluții legislative pentru reprezentarea românilor din zonă în Parlament și în alte organisme centrale; asigurarea finanțării proiectelor cultural-identitare românești și a presei în limba română din zonă.

Premierului i-au fost aduse la cunoștință problemele care impun sprijinul autorităților publice centrale, chestiuni ce țin de domeniul învățământului și culturii (reabilitarea și modernizarea clădirilor unor școli, licee, campusuri școlare, case de cultură, biserici ortodoxe, demararea lucrărilor de amenajare a Muzeului în aer liber din Voinești - Covasna, ca secție în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni etc.), dar și cel al infrastructurii feroviare și rutiere, inclusiv racordarea la rețeaua națională de gaz metan a principalelor zone cu populație românească compactă din cele trei județe (singurele neracordate la rețeaua națională de gaz metan, deși ele sunt cunoscute pentru temperaturile cele mai scăzute din țară), modernizarea drumurilor județene, în vederea realizării legăturii directe cu județele din Moldova ș.a.

Potrivit participanților, premierul Ludovic Orban a manifestat deschidere față de problemele ridicate și a arătat disponibilitate față de realizarea acestora, acceptând cu plăcere invitația de a vizita cele trei județe.

Delegația FCRCHM a fost formată din Sebastian Buzilă - președinte al Partidului Național Liberal Harghita, Marian Știopu - președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dr. Ioan Lăcătușu - director științific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, și prof. dr. Costel Cristian Lazăr - director al Centrului Cultural Toplița. (sursa foto - FCRCHM)

 

Lasă un comentariu