PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI DE LA BUDAPESTA: “ACȚIONĂM PENTRU DEZVOLTAREA UNUI BAZIN CARPATIC UNITAR”

Distribuie pe:

Sprijinirea comunităților maghiare și a antreprenorilor de peste hotarele Ungariei nu servește numai intereselor maghiare, ci contribuie și la dezvoltarea unui Bazin Carpatic unitar, notează MTI, citând un interviu acordat presei ungare de către președintele parlamentului de la Budapesta, László Kövér.

Oficialul a subliniat că, pentru păstrarea identității comunităților maghiare de peste hotare, este nevoie, pe lângă menținerea sistemului instituțional propriu, și de oferirea unui ajutor pentru ca zonele locuite de maghiari să fie atractive pentru tinerele generații, să existe locuri de muncă, grădinițe, un mediu profesional adecvat și o ofertă bună de petrecere a timpului liber, în sânul comunității.

“Prin asta servim nu doar intereselor maghiare, ci acționăm pentru dezvoltarea unui Bazin Carpatic unitar”, a declarat László Kövér, arătând că, de exemplu, în cazul Ucrainei Subcarpatice, lupta care mai trebuie să se ducă este aceea ca maghiarii de acolo să își poată păstra drepturile deja dobândite și că, până la redobândirea drepturilor de către minoritățile etnice din Ucraina, țara sa va bloca, în fața tuturor forurilor internaționale, inițiativele ucrainiene - printre care și integrarea în NATO.

În ultimii ani, Ungaria a înregistrat rezultate deosebite în crearea unui spațiu economic unitar în Bazinul Carpatic: în țările din jur, au fost implementate peste 50.000 de proiecte de dezvoltare a afacerilor, care au generat dezvoltări în valoare totală de 200 de miliarde de forinți (aprox. 595 de milioane de euro), asigurând, totodată, legături între antreprenorii din Ungaria și cei din țările vecine, a mai spus Kövér.

Cu privire la utilizarea finanțărilor, el a precizat că, odată cu fiecare forint cheltuit pentru programele de dezvoltare economică de peste hotare, performanța economică a Bazinului Carpatic crește cu cel puțin 2 forinți.

În ceea ce privește sprijinirea diasporei, a confirmat că Ungaria îi privește pe maghiarii care trăiesc în lumea largă, ca pe o resursă: “Fiecare succes maghiar - fie că este vorba de sport, de cultură sau de economie - ne consolidează pe noi, toți (...) Oriunde în lume ar trăi un maghiar, prin activitatea sa, contribuie la reputația națiunii noastre, o îmbogățește”.

Referitor la situația din localitatea harghiteană Ditrău, potrivit lui László Kövér, “nu este un lucru rău ca în țară să sosească muncitori de afară”. “Ne menținem, însă, părerea că acest lucru trebuie să se desfășoare între anumite limite și că toate acestea nu pot conduce la imigrație în masă”, a specificat acesta, adăugând că dezvoltarea tehnologică a afacerilor, îmbunătățirea competitivității acestora și oportunitățile oferite de digitalizare ar putea reduce tensiunea în ceea ce privește cererea de forță de muncă, însă per total, rezolvarea poate fi adusă de schimbările demografice, întrucât “doar societățile care dispun de suficiente persoane sănătoase și cu putere de muncă pot răspunde provocărilor pe termen lung”.

Lasă un comentariu