TIMPURI NOI: NUMĂRUL ANGAJAȚILOR STRĂINI S-A DUBLAT!

Distribuie pe:

România nu mai are forță de muncă! În momentul de față, în țară sunt angajați peste 45.000 de cetățeni străini, 32.000 fiind veniți din zone non-UE. Tot mai mulți angajatori se arată interesați de aducerea muncitorilor de peste hotare, în special din țările asiatice, pentru a acoperi locuri de muncă nedorite de români.

Fenomenul a luat proporții, numărul acestora s-a dublat. Potrivit Inspecției Muncii, în 2019, 45.950 de persoane de cetățenie străină lucrau pe teritoriul României, comparativ cu 20.166 de muncitori în 2012, sau 21.000 de persoane de altă naționalitate în 2013. Dintre aceștia, peste 32.700 de persoane erau angajate din afara Uniunii Europene, cele mai multe venind din țări precum Turcia (5.109), Vietnam (5.009) sau China (2.910).

Se pare că, în privința cetățenilor non-UE, abrogarea clauzei care obliga angajatorul să le ofere salariul mediu pe economie, ceea ce însemna adesea dublu față de cât le plăteau românilor, încurajează aducerea de muncitori asiatici în joburile pentru care nu se găsesc români.

Recent, o serie de companii au anunțat că au făcut demersurile pentru angajarea de cetățeni non-UE, cele mai recente fiind Mc Donald's, Dodo Pizza, Spartan. “Productivitatea lor este mai mare decât a unui român”, a declarat, pentru Wall-Street.Ro, Cristian Huzău, șeful GiGroup.Se vorbește despre angajații din Sri Lanka, tot mai mulți angajatori îndreptându-se către aceștia. De fapt, încă din 2019, peste 2.150 de srilankezi lucrau în România.

În mod paradoxal, țara noastră este statul membru UE care trimite în blocul comunitar cele mai multe persoane active, alături de Lituania, Croația, Letonia și Estonia.

Adevărul este dureros. Tineretul și inteligențele ne pleacă să îmbogățească Occidentul, iar statul român nu face nimic pentru a opri exodul și a-și aduce acasă pribegii.

Lasă un comentariu