GUVERNUL ORBAN A FOST DEMIS PRIN MOȚIUNE DE CENZURĂ!

Distribuie pe:

* Cu 261 de voturi, PSD a administrat o severă corecție guvernului PNL.

* Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost sacrificată în schimbul anticipatelor. Prin această rușinoasă decizie, PNL și președintele Iohannis și-au pierdut susținerea în Ardeal.

Parlamentul a adoptat, ieri, 5 februarie, moțiunea de cenzură intitulată Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești”, inițiată de PSD.

Rezultatele votului au fost anunțate de Lia Olguța Vasilescu, deputat social-democrat.

“Numărul total al deputaților și senatorilor din cele două Camere este de 465, numărul deputaților și senatorilor prezenți a fost de 423, numărul de voturi exprimate 400, din care pentru au fost 261, voturi contra 139, abțineri 0, voturi anulate 0. Potrivit prevederilor Constituției, moțiunea se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor. Astfel, majoritatea voturilor cerută de Constituție a fost îndeplinită, Guvernul Orban este demis”, a precizat Vasilescu.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, erau necesare 233 de voturi.

Marcel Ciolacu, liderul PSD: “Nu noi am creat această criză”

“Este un pas foarte mare pentru democrație, economie, și mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reușit eu atât de mult cât a reușit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, așteptăm să fim chemați la Cotroceni de către președintele României, o să am o discuție și cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu aveam această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat președintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu. El a precizat că a purtat deja o discuție cu liderul Pro România și că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcția de premier din partea PSD și a Pro România.            

Ludovic Orban, președintele PNL: “Un parlament format din forțe retrograde, născut din pixul lui Dragnea, a decis azi căderea guvernului pe care îl conduc!”

“Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, am reușit să reparăm mare parte din stricăciunile PSD. Suntem mândri că am refăcut credibilitatea României. Suntem mândri că am refăcut încrederea mediului de afaceri și a investitorilor.

Am crescut salariile, am crescut alocațiile cu rata inflației. Am crescut salariul minim pe baza unor indicatori obiectivi.

Aproape în toate domeniile am adoptat măsuri cu efecte favorabile. Numai în ședința de ieri, am luat măsuri benefice pentru economie. Progra-mul de înființare de distribuții de gaze în localități în care nu există a fost lansat ieri.

Am fost obligați să emitem OUG pentru că guvernele anterioare au uitat că trebuie să organizăm recensământul, pentru că au lăsat populația descoperită la posibile epidemii, stocurile fiind zero.

Am alocat banii necesari pentru pregătirea proiectelor mari din viitorul exercițiu financiar al UE.

Am luat decizii responsabile, dictate de nevoi profunde din societate.

Am salvat Tarom și CE Oltenia.

Am pierdut doar o bătălie, vom câștiga bătălia pentru România. Azi am fost judecați de o alianță parlamentară toxică.

Am căzut pentru că am avut curajul să ne asumăm răspunderea pe un proiect care adâncește democrația.

S-au adunat toate forțele nedemocratice împotriva noastră pentru a împiedica acest proiect. Nu e nimic, în viitorul apropiat, românii vor avea iar puterea să decidă și sunt convins că vor folosi această putere.

Nu e vorba de propunere de premier de sacrificiu, ci de propunere de premier al PNL.

Le mulțumesc partenerilor loiali care au fost alături de noi, au pus umărul decisiv la cădere guvernului Dăncilă. Le mulțumesc, continuăm parteneriatul.

Nu am sacrificat localele în două tururi, am pus mandatul guvernului la bătaie.

Despre alegeri locale în două tururi: Există trei proiecte în parlament. PNL se va bate pentru a le scoate de la defuncta comisie de cod electoral și a le aduce în dezbaterea plenului.

Niciodată nu a existat și nu va exista o înțelegere între PNL și PSD și cred că v-ați putut da seama din intensitatea discuțiilor și acuzațiilor”.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, consideră că rezultatul votului confirmă temerea alianței pe care o conduce, în sensul că alegerea primarilor în două tururi a fost sacrificată pentru declanșarea alegerilor anticipate: “Guvernul Orban a adoptat marți, într-o ședință maraton, 25 de OUG-uri, dar nu și una care să întărească democrația locală. Prin urmare, avem toate șansele ca președinții de CJ-uri să fie aleși după formula PSD, adoptată de Guvernul Dăncilă”, a scris Cioloș pe pagina sa de socializare.

Odată cu căderea Guvernului în urma moțiunii de cenzură, se declanșează consultările cu președintele Iohannis, pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier.

Președintele a declarat, de mai multe ori, că nu va mai nominaliza un premier propus de PSD.

Lasă un comentariu